|
|
| Autor |
Wiadomość |
nodevar

Dołączył 699 dni temu Posty: 303 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-12-15, 11:01
|
|
|
| Mi osobiście moneta bardzo przypadła do gustu. Pamiętam,że jakieś pół roku wstecz chodziła na allegro powyżej 200zl i to sporo. Chociaż i wtedy nie było dużej liczby aukcji. Z tego co zauważyłem to żaden sklep w Polsce nie miał jej w ofercie i to może świadczyć o znikomych ilościach airbusa w rękach naszych kolekcjonerów. Jako ciekawostkę podam cenę zawartą w katalogu Leuchtturm euro-katalog 2008...185euro. Wiadomo,że te ceny nie są miarodajne ale proszę zwrócić uwagę na fakt,że mało która moneta 1,5euro jest wyceniana powyżej 100euro. Oczywiście Chopin i Amelie dużo wyżej ale już np mały książe czy gauguin trochę mniej,odpowiednio 175e i 150e. I jeszcze dodam wycenę Verna 50 i 55 euro.A to są już monety dość poszukiwane i popularne u nas,które osiągają ceny rzędu 200zl. Podaję te ceny dla porównania i jako mały argument,że airbus jest zagranicą dość popularny i ma już wyrobioną markę;) |
|
|
|
|
 |
probak
Dołączył 820 dni temu Posty: 91
|
Wysłany: 2008-12-15, 11:08
|
|
|
| dodajmy do tego miłośników lotnictwa, którzy chcieli by posiadać tę monetę - ja jestem przykładem .... :) |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2008-12-15, 14:07
|
|
|
Zgadza się, sam mam sentyment do motywu tej monety ze względu na pracę ,która jest powiązana z lotnictwem. Tylko można żałować, że MdP nie wpadło na pomysł stworzenia nowej ciekawej serii o samolotach i dopiero w przyszłym roku wyda Concorda;)
Już nie mogę się doczekać i zbieram fundusze nie tylko na srebro ale tym razem mam zamiar kupić też złote monety. Miejmy nadzieję ,że wizerunek będzie ładny:)
Wysłany: Dzisiaj 14:11
W ogóle uważam ,że ta moneta należy do nielicznych, które powinno oddać się do gradingu.Mam tu na myśli grading zagraniczny. Koszt jest spory ale ta moneta jako,że jest ceniona na zachodzie może tylko poprzez prawdziwą ocenę zyskać. |
|
| Ostatnio zmieniony przez bebes 2008-12-15, 18:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gregi1973

|
|
|
| Poziom: 27 HP |
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-01-03, 13:58
|
|
|
Hmm, 100 euro to magiczna cyfra ;) jednak wiele aukcji kończyło się w przedziale 80-90 euro a nawet ponad 90, więc może i pęknie ta bariera:)
W sumie najważniejszy jest fakt,że ta moneta ma swoją wysoką markę na rynku w niemczech i zawsze jest licytowana przez sporo osób. Nie jest to jednostkowy wyskok. Miejmy nadzieję ,że z czasem i u nas airbus zostanie doceniony:) |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-02-09, 18:13
|
|
|
Dawno mnie nie bylo,poniewaz mialem urlop,ktory spedzalem na wyprawie trampingowej w patagonii. teraz wrocilem i nadrabiam stracony czas;)
W ciagu calego miesiaca bylo tylko kilka aukcji na allegro,w styczniu cena ponownie przekroczyla 200zl i trzy licytacje zakonczyly sie w przyblizonych cenach 224-233.
natomiast jednyna jak na razie aukcja w lutym to juz tylko 182zl.
Ogolnie patrzac na airbusa trzeba stwierdzic,ze cena moze nie zadowala ale widac,ze ta moneta za kazdym razem gdy sie pojawia jest licytowana przez 4 do 10 osob,co raczej potwierdza,ze jest nia zainteresowanie ale takze liczba aukcji swiadczy,ze to dosc rzadki walor wystepujacy w Polsce.Podobne zjawisko wystepuje w Niemczech gdzie rowniez sporo osob licytuje na ebeyu i aukcje sa przewaznie pojedyncze. Jednak tam cena jest zdecydowanie wyzsza, okolo 80-95 euro;)
Reasumujac mysle,ze airbusa warto trzymac,bo za kilka lat moze byc to niezly rarytas;)
Natomiast w tym roku kto ma airbusa koniecznie musi zapolowac na concorda:) |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2009-02-09, 18:43
|
|
|
Niska cena to dobra wiadomość dla chetnych do zakupu.
W sumie nie ma co liczyc na szybko następujące wzrosty.
Rynek trochę nam znormalniał i moneta musi swoje odleżeć...
Ps.
Może wrzucisz kilka fotek z wyprawy?
W dziele Offtopic takie relacje sa mile widziane. |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-03-05, 15:12
|
|
|
| Ostatnia zakonczona aukcja na allegro wystrzeliła mocno w górę. Ponad 180zł nie jest czymś nadzwyczajnym dla airbusa ale tyle osiągneła moneta w gradingu pr69 a jeszcze kilka miesięcy wstecz ten sam grading poszedł za 103zł , więc można mówić o sporej różnicy;) Wiem,że nie powinno mówić się o aukcjach niezakończonych ale ktoś wystawił monetę rozpoczynając licytację od.....599,99!!! |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-04-07, 16:58
|
|
|
| Już dawno nie było żadnej aukcji i kilka dni temu jedyna w przeciągu miesiąca zakończyła się ceną 263zł. Śmiało można mówić o dużym skoku cenowym porównując wyniki sprzed paru miesięcy. Wielu nie jest pzrekonanych do tej monety, jej wizerunkowi ale trzeba oddac jej to na co zapracowała,a więc oddane grono kolekcjonerów, pasjonatów a także powolny wzrost ceny. Gdy spojrzy się na monety z MdP jako całokształt to airbus plasuje się w ścisłej czołówce pod kątem ceny. Palmę pierwszeństwa posiada bezapelacyjnie Chopin, dalej jest Reine Amelie i kolejne monety mają podobne wyniki. |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-05-19, 15:09
|
|
|
| Całkowity brak tej monety na allegro ! Ciekaw jestem jaką cenę uzyskałaby gdyby ktoś ją wystawił? Pytanie do forumowiczów...Skąd według was bierze się mała dostępność airbusa na allegro? Przez ostatnie pół roku tylko parę aukcji. Wcześniej była bardziej osiągalna. Czy możliwe, że osoby posiadające ją w swoich zbiorach wytransferowały za granicę?;) |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2009-05-19, 18:20
|
|
|
| Cytat: | | Skąd według was bierze się mała dostępność airbusa na allegro? |
Jest ich u nas po prostu mało.
Myslę, że na początku monetka została niezbyt doceniona przez osoby mające dostęp do większych ilości ale z drugiej strony, korzystna reputacja wynika z faktu, że jest stosunkowo trudno dostępna.
Gdyby było jej wiecej, nie byłoby ekscytacji...
| Cytat: | | Czy możliwe, że osoby posiadające ją w swoich zbiorach wytransferowały za granicę?;) |
Nie sądzę.
W kooperacji dla Airbusa pracują w Europie dziesiątki tysięcy ludzi...
Wystarczyło, że kilkuset zapragnęło nabyć monetę poświęconą tak ważnemu dla nich projektowi, by wyssać z rynku sporą częśc nakładu. |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
bebes

Pomogła: 4 razy Dołączyła 904 dni temu Posty: 3687 Skąd: Dziki Zachód
|
Wysłany: 2009-05-19, 18:25
|
|
|
| unknown napisał/a: | | Cytat: | | Skąd według was bierze się mała dostępność airbusa na allegro? |
Jest ich u nas po prostu mało.
Myslę, że na początku monetka została niezbyt doceniona przez osoby mające dostęp do większych ilości ale z drugiej strony... |
Dokładnie. Innym argumentem "małej popularności u nas" jest niezbyt popularny temat oraz wygląd monety. Podobnie chyba jest odbierany tegoroczny Concord - zatem uwaga na tą monetę. |
|
_________________ Pozdrawiam_bebeś
"Jak było, tak było, przecież jakoś było, jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było." J.Hasek. |
|
|
| Poziom: 46 HP |
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
|
jordi

Dołączył 826 dni temu Posty: 96
|
Wysłany: 2009-05-19, 18:31
|
|
|
Osobiscie uważam, że z Concordem będzie inczej. Trochę za duży nakład tejże monety. Pożyjemy, zobaczymy |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-05-19, 18:38
|
|
|
Macie rację , na pewno jest to moneta "przegapiona" przez większość kolekcjonerów ale co najbardziej cieszy umknęła zainteresowaniu ze strony spekulantów ;) :)
Jednak strasznie mnie ciekawi co zrobiły osoby, które wiele miesięcy temu wystawiały airbusa w kup teraz po wysokich cenach i wtedy nie znajdywały kupców. Czy sprzedali np na ebayu? A może trzymają dalej ;)
Jeśli te monety zostały sprzedane zagranicę to można tylko cieszyć się bo może oznaczać, że w Polsce posiada ją bardzo niewiele osób :)
Jeśli chodzi o concorda to myślę ,że należy skorzystać z okazji ,że ta moneta ze względu na drastyczny nakład cieszy się małym zainteresowaniem i jej aukcje kończą się na bardzo przystępnym pułapie. |
|
|
|
|
 |
bebes

Pomogła: 4 razy Dołączyła 904 dni temu Posty: 3687 Skąd: Dziki Zachód
|
Wysłany: 2009-05-19, 18:38
|
|
|
| jordi napisał/a: | Osobiscie uważam, że z Concordem będzie inczej. Trochę za duży nakład tejże monety. Pożyjemy, zobaczymy |
Tak duży nakład tej monety podyktowany jest tym, że jest ona częścią programu Europa z charakterystycznym znakiem Gwiazdki europejskiej (zazwyczaj piszę, że moneta należy do programu Eurostar). |
|
_________________ Pozdrawiam_bebeś
"Jak było, tak było, przecież jakoś było, jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było." J.Hasek. |
|
|
| Poziom: 46 HP |
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-05-19, 19:14
|
|
|
Myślę ,że w przypadku tej monety nie jest aż tak istotny nakład, ponieważ tak jak airbus osiągnie ona na pewno dużą popularność we Francji jak i w Niemczech i głównie tam się rozejdzie. Jeśli nawet nie znajdzie nabywców na każdą sztukę to wydaje się pewne,że za kilka lat MdP "utnie" nakład. Jedno jest pewne concord jest dobra inwestycją ale na długi okres. A u nas dodatkowym plusem powinna być cena, która jak już pisałem jest na monetę z 2009r przy obecnym kursie euro wyjątkowo atrakcyjną pozycją. Przecież cena około 100zł to około 25 euro!! A bywały aukcje poniżej, raz nawet 82zł!!!!
Wizerunek concorda- tutaj mogę napisać swoje odczucia i wrażenia... oglądając zdjęcia zanim nabyłem monetę byłem bardzo sceptyczny. Szczerze nie podobał mi się i nagle miłe zaskoczenie...otwieram pudełko i ...moneta zupelnie inaczej prezentuje się na żywo :) |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-06-25, 09:39
|
|
|
| W ciągu kilku miesięcy nie było na allegro żadnej aukcji airbusa i ostatnio jedna osoba wystawiła najpierw w dość wysokiej cenie (niesprzedana) a teraz w licytacji ale z ceną minimalną. Ciekaw jestem jaką kwotę osiągnie ten rzadki numizmat ? |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-09-01, 22:52
|
|
|
Przez kilka miesięcy od poprzedniego wpisu na allegro pojawił się dwukrotnie airbus.Za pierwszym razem cena min. nie osiągnięta a drugim razem zakończona na 355zł,co wydawało się ogromnym wzrostem w porównaniu do wcześniejszych aukcji ale trzeba zwrócić uwagę na długi upływ czasu jak i na to,że kilka dni temu ta moneta sprzedana została na ebay'u za 130 euro !!! Czyli jakieś ponad 520zł co jest wynikiem lepszym o 50% od aukcji allegro
Po przeanalizowaniu tych cen na pewno wiele osób pluje sobie w brodę ,że nie doceniło airbuska i nie ma jego w swoich zbiorach |
|
_________________ Każdy może się pomylić , więc ja mylę się... na pewno ;) |
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-09-15, 11:47
|
|
|
U nas airbusa brak a w niemczech na ebay'u poszło kilka sztuk za 125-130euro czyli jakieś 500zł
Natomiast warto zwrócić uwagę na licytację złotej monety 50 euro o wadze 1 uncji, która zakończyła się w cenie 1109euro a inni licytujący dawali 999 i 1099. |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-10-16, 13:58
|
|
|
Niesamowita rzecz....w jednym sklepie pokazał się airbus w cenie 249zł !!!
ale już go nie ma |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2009-10-16, 15:21
|
|
|
Jak to samolot... Odleciał
Jest parę monet, które rzadko się pojawiają.
Aktualnie poluję na parę pozycji. |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-10-16, 17:05
|
|
|
Może jakieś podpowiedzi...zawsze mógłbym dać namiar gdybym coś zlokalizował z twojej listy
Chyba,że boisz się upublicznić swoje plany.
A co do airbusa ...to nie wiem czy ktoś zauważył,że w butiku mennicy nie ma już....
concorda ag 5 oz |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2009-10-16, 18:04
|
|
|
Będę cicho sza!, bo spłoszę zwierzynę... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-10-16, 18:52
|
|
|
A ja zdradzę swoje cele...
Od dłuższego czasu poluję na mozarta 1/4 oz i niestety za każdym razem gdy mam okazję go kupić to albo cena mi nie odpowiada lub zwyczajnie w danym momencie nie mam wolnych środków do zrealizowania marzenia
Jednak nie załamuję się tylko dzięki temu jeszcze bardziej pożądam monetę
A airbusa mam zamiar w niedługim czasie wysłać do gradingu, ngc ;) |
|
|
|
|
 |
|
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2009-10-16, 23:11
|
|
|
| A masz juz tego Mozarta? |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-10-17, 10:10
|
|
|
Niestety nie....
Jak pisałem za każdym razem były jakieś przeszkody w zakupie
Wiem,że któregoś dnia uda mi się go nabyć i będę mógł cieszyć swoje oczy tym wyjątkowym numizmatem
Zresztą jak wiecie od długiego czasu zastanawiam się nad kupnem złotego airbusa.... |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2009-10-17, 10:51
|
|
|
Srebrne 1,5 Euro jest jak na mój gust wyjątkowo niedbałe - chodzi mi o precyzję projektu.
Na złocie jest super.
Wygląda to tak, jakby projekt przygotowany w skali odpowiedniej dla mniejszego złota został po prostu rozciągnięty programowo i nałożony na większe srebro.
Nie wygląda to dobrze...
Miałem i sprzedałem, drażniła mnie. |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
nodevar

|
Wysłany: 2009-10-18, 11:12
|
|
|
Jeśli chodzi o mozarta to jego wizerunek jest dla mnie jednym z ciekawszych na monetach MdP i gdy tylko pozwolą mi ograniczenia funduszy to będę chciał mieć każdy nominał.
Małe srebro mam w paru egzemplarzach od dawna a teraz kolej na małe złotko i na końcu kiedyś zapoluję na duże srebro
Co do airbusa to wielokrotnie wspominałem,że mimo niechęci sporej liczby kolekcjonerów od początku czułem pewną miętę do tej monety i również sreberko już mam i cieszę się jego widokiem.
Także coraz bardziej dojrzewa we mnie chęć zakupu złotej monety tej najmniejszej ale i 1oz,która swoim rozmiarem byłaby wspaniałym okazem mojej małej kolekcji
PS.Unknown pisałeś o mozarcie czy airbusie ? |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2009-10-18, 12:00
|