|
|
| Autor |
Wiadomość |
jordi

Dołączył 866 dni temu Posty: 96
|
Wysłany: 2009-08-20, 23:09
|
|
|
Dzisiaj zakupiłem 10 euro Międzynarodowy Rok Astronomii. Muszę przyznać że moneta robi wrażenie. Odcisk buta na Księzu w połączeniu z wypukłością monety robi ciekawy efekt. Dodam tylko że kapsel jest dużo grubszy od innych monet Ag 10 euro lub 1,5 euro. Według mnie, jeden z ciekawszych tegorocznych projektów MdP.
Nabyłem też Kreml 10 euro, jednak tu pewien niedosyt. Projekt prosty, według mnie mało atrakcyjny. Oczywiście zostawię do kolekcji jednak w porównaniu do Muru Chińskiego i Kanionu projekt dużo gorzej przygotowany.
Jak wasze opinie na ten temat? Mieliscie okazję obejrzeć obie monety w rzeczywistości? |
|
|
|
|
 |
bebes

Pomogła: 4 razy Dołączyła 944 dni temu Posty: 3806 Skąd: Dziki Zachód
|
Wysłany: 2009-08-21, 16:44
|
|
|
| jordi napisał/a: | Dzisiaj zakupiłem 10 euro Międzynarodowy Rok Astronomii. Muszę przyznać że moneta robi wrażenie. Odcisk buta na Księzu w połączeniu z wypukłością monety robi ciekawy efekt. Dodam tylko że kapsel jest dużo grubszy od innych monet Ag 10 euro lub 1,5 euro. Według mnie, jeden z ciekawszych tegorocznych projektów MdP.
Nabyłem też Kreml 10 euro, jednak tu pewien niedosyt. Projekt prosty, według mnie mało atrakcyjny. Oczywiście zostawię do kolekcji jednak w porównaniu do Muru Chińskiego i Kanionu projekt dużo gorzej przygotowany.
Jak wasze opinie na ten temat? Mieliscie okazję obejrzeć obie monety w rzeczywistości? |
Tak.
Odnośnie monet "Międzynarodowy Rok Astronomii":
- srebrne 10 euro i złota 200 euro są monetami wypukłymi. Sreberko jest piorunujące a złotem jestem rozczarowana - niebieskie złoto ładniej prezentowało się na zdjęciach niż w rzeczywistości, może to była wina światła....
- srebrne i złote 50 euro są monetami płaskimi.
Odnośnie "Moskiewskiego Kremlu":
- projekt mi się podoba ale detale architektoniczne "giną" w matowej powierzchni . To nie jest ta dokładność jaką prezentują austriackie monety. Jednak ten problem dotyczy maleństw: srebrnej 10 euro i złotej 50 euro. Obie pięciouncjowe monety są imponujące! Te giganty, bardziej podobne do medali z nominałem, robią wrażenie.
Odnośnie "Kanionu"
- tu jestem zawiedzona, wizeunek jest ciut za płytki i nie odzwierciedla majestatu Wielkiego Kanionu. Odnoszę wrażenie, że zastosowanie ciut większego nacisku przy wybijaniu monet przyniosłoby lepszy efekt dla wizerunku. |
|
_________________ Pozdrawiam_bebeś
"Jak było, tak było, przecież jakoś było, jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było." J.Hasek. |
| |
|
|
| Poziom: 46 HP |
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
matibo2424
Dołączył 383 dni temu Posty: 2
|
Wysłany: 2009-08-22, 13:02 40. Rocznica Lądowania na Księżycu z MdP
|
|
|
Witam,
jest to mój pierwszy post na tym forum, więc na wstępie chciałbym przywitać się z drogimi kolegami, którym tak jak mi uderzyło do głowy euro.
Jak wiadomo w tym miesiącu Mennica Paryska uczciła Międzynarodowy Rok Astronomii oraz 40. Rocznicę Lądowania na Księżycu wydając 4 monety euro ( 2 złote i 2 srebrne ):

Emisja była by przeciętną, gdyby nie fakt iż monety o nominale 200 i 10 euro posiadają unikatowy kształt - mianowicie są po jednej stronie wklęsłe, a po drugiej wypukłe. Na obecną chwilę są to chyba jedyne takie monety w strefie euro.
Gdyby tego było mało złota 200 ma dodatek w postaci złota odmiany niebieskiej.
Według mnie mennica przeszła samą siebie, dając nam dwie innowacje w jednej monecie.
Czekam na wasze opinie o tych walorach. Czy ktoś z was posiada je, są według was jeszcze piękniejsze w rzeczywistości, czy może wręcz przeciwnie - paskudne? Co myślicie o ich cenie - komplet to ok. 10000zł, czy cena będzie wzrastać?
Pozdrawiam i liczę na dyskusję. |
|
| Ostatnio zmieniony przez unknown 2009-08-22, 13:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Robo
Dołączył 559 dni temu Posty: 221
|
Wysłany: 2009-08-22, 13:48
|
|
|
Witam serdecznie!!!
o tych monetach już gdzieś się toczyła dyskusja.. |
|
|
|
|
 |
Martin_Tychy

Dołączył 461 dni temu Posty: 210 Skąd: Tychy
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2009-08-22, 14:33
|
|
|
Witaj matibo2424
Przesunąłem jeden post z powyższego wątku, stąd zamieszanie na początku tego tematu.
W miarę możliwości wrzućcie na forum fotki "na żywo" tych monet. |
|
|
|
| Poziom: 27 HP |
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|
|
|
|
 |
matibo2424
Dołączył 383 dni temu Posty: 2
|
Wysłany: 2009-08-24, 16:16
|
|
|
Witam, skoro nikt jeszcze nie pofatygował się z fotkami, to może ja na zachętę wrzucę złotą 200.
 |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2009-08-24, 19:08
|
|
|
Dzięki!
Bardzo ciekawa moneta, nieźle się prezentuje w złocie, choć srebro może jest bardziej właściwe do oddania ducha "srebrnego globu".
Wypukłość - świetny pomysł |
|
|
|
| Poziom: 27 HP |
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|