|
|
| Autor |
Wiadomość |
Legion

Dołączył 901 dni temu Posty: 187 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-07-26, 15:00 Mocna złotówka...
|
|
|
Temat zalozylem, zeby moc rozmawiac o naszej rodzimej walucie, ktora z miesiaca na miesiac jest coraz mocniejsza. Plusy i minusy mocnego zlotego kazdy chyba zna, ale ja chcialbym rozmawiac o czyms innym*. A mianowicie ile to jeszcze potrwa, jak bedzie za rok czy dwa lata. W telewizji, w prasie, wszyscy znawcy trabia zeby wymieniac euro i dolary na zlotowki bo nasza waluta bedzie coraz mocniejsza. nawet dzis ogladalem na tvnie kolejny program jak to spadac bedzie euro, dolar i funt, a zlotowka ma sie umacniac. I tutaj zastanawiam sie nad jednym... skoro kazdy przekonuje ze euro wciaz bedzie spadalo, mowia o tym wszyscy to moze jest to wlasnie ten moment w ktorym oplaca sie kupic troche euro i za trzy lata miec 30-40% wiecej kasy. Bo jakos nie chce mi sie wierzyc, ze zlotowka wciaz bedzie gonila euro. Co do dolara to jestem raczej nastawiony negatywnie.
Zapraszam do rozmowy
*mozna tez rozmawiac o plusach i minusach mocnego zloteo jak ktos ma ochote |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-07-26, 15:35
|
|
|
Na ten temat to nie powinienem się wypowiadać, bo zawsze jak prognozowałem jakieś ruchy walutowe - było dokładnie odwrotnie...
Taki talent.
Kolega stwierdził nawet, że zacznie kupować jak ja zaczne sprzedawać, zawsze to jakaś metoda.
Długoterminowo to raczej złotówka bedzie się wzmacniać (Unia). (prawdopodobieństwo - patrz wyżej)
Pamiętam również falę propagandy sprzed dwóch lat, by nie brac kredytów hipotecznych we Frankach szwajcarskich...
Bankowi marketingowcy masę ludzi wystawili wtedy do wiatru. |
|
|
|
| Poziom: 27 HP |
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2008-07-26, 15:47
|
|
|
Ja osobiście nie inwestowałbym w walute, mam przeczucie , że obecna sytuacja będzie dość stabilna , złotówa raczej nie straci ...ale nie będzie rwnież już rosła....dopuszczam minimalne wachania , na plus i minus ....ale obecnie inwestycja w walutę ...raczej nie jest zbyt dobra .....
Co do Franków - kto kilka lat temu wziął kredyt ...dziś napewno cieszy sie z mocnego złotego .... |
|
_________________ "Każde działanie niesie ze sobą ryzyko, ostrożność zatem nie na unikaniu niebezpieczeństw polega , ale na szacowaniu ryzyka i zdecydowanym działaniu".
http://i42.tinypic.com/dynpjk.gif |
|
|
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

Dołączył 902 dni temu Posty: 205
|
Wysłany: 2008-07-26, 16:08
|
|
|
tez pamietam te nagonke "anty" kredytom we frankach szwajcarskich....
a teraz ?
wyszlo szydlo z worka..jak zwykle wygrane sa banki a w tyłku sa przecietni,normalni ludzie...
takie czasy,tacy ludzie...
kazdy wykiwa kazdego bez mrugniecia okiem....
czasami zastanawiam sie,czy w naszym kraju istnieja jeszcze jakiekolwiek resztki jakichkolwiek zasad,czy naprawde juz zadza pieniadza robi z ludzi kompletne swinie,przy ich wspolnym akompaniamencie aprobaty tej sytuacji...
to co tu napisalem odnosi sie tez do traktowania klienta o czym jest mowa w innym watku..
a pisaliscie,ze byc moze przesadzam..
czyzby... |
|
_________________ "Nie mówię, że nie lubie pieniędzy, mało jest ludzi,którym marzy się życie w nędzy" - FISZ |
|
|
|
 |
leon
Dołączył 828 dni temu Posty: 158
|
Wysłany: 2008-07-26, 16:32
|
|
|
| wypowiadanie sie w kwestii wartości naszej złotówki to jeszcze jest po części wróżenie z fusów. nasz rynek nie do końca jest przewidywalny bo wystarczyło otworzyć granice na zachód a nagle zabrakło budowlańców i ceny poszybowały w kosmos. dane o produkcji też często biorą się z kapelusza bo wszyscy spodziewają się np spadku a tu okazuje się , że wzrosło. bezrobocie spada w sposób i tempie nie znanym nikomu. takich przykładów można jeszcze parę podać ale to w jasny sposób pokazuje, że naszą gospodarką sterują mechanizmy których jeszcze nikt tak dokładnie nie poznał. jednak na wywołany temat odpowiada często moja skóra- otóż czuję przez skórę, że coś się święci |
|
|
|
|
 |
Legion

Dołączył 901 dni temu Posty: 187 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-07-26, 16:53
|
|
|
| Cytat: | | Bankowi marketingowcy masę ludzi wystawili wtedy do wiatru. | W banku pracuje i wiem, ze ci sami ludzie mowia teraz ze zlotowka bedzie szla w gore caly czas, ci sami co mowili przed spadkiem cen mieszkan, ze jeszcze dlugo beda one rosly. Przeciez wiadomo, ze nie mowili tego bo byli przekonani, ze tak bedzie.
I cos mi przeczucie podpowiada, ze moga i teraz sie "pomylic". |
|
_________________ Warszawskie dzieci, pójdziemy w bój, Za każdy kamień twój, stolico, damy krew. Warszawskie dzieci, pójdziemy w bój, Gdy padnie rozkaz twój, poniesiem wrogom gniew! |
|
|
|
 |
sh4
Dołączył 897 dni temu Posty: 24
|
Wysłany: 2008-07-26, 22:21
|
|
|
złotówka jest przewartościowana, mamy mistrzostwa europy w 2012r., miliardy zł z funduszy europejskich, spadło bezrobocie, wzrosły wynagrodzenia a z tym popyt wewnętrzny. ja teraz czekam na załamanie się rynku mieszkań co bankowo nastąpi, tylko niewiadomo kiedy (już jest zastój, ale redaktorki piszą artykuły na zamówienie developerów, że taniej nie będzie lol). śledzę rynek walutowy. niby warto kupić dolara bo napewno urośnie (mimo, iż usa z finansowego punktu widzenia są bankrutem), ale z drugiej strony jak gospodarka amerykańska zacznie rosnąć to razem z nią nasza giełda i może być tak, że fundy dadzą więcej niż zmiana kursu usd/pln. poza tym nie wiadomo co z wojną usa-iran. jeśli wybory w usa wygrają republikanie to może być ciężko. dlatego otworzyłem sobie wysoko-oprocentowany ror w eurobanku |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-07-27, 14:41
|
|
|
Takie rozterki jak powyżej opisane jasno pokazują, że trzymanie gotówki na dłuższą metę to ostateczność.
Jednak nawet po zainwestowaniu w np. monety Euro w ostatnim czasie można było ponieść niewielkie straty - umacnianie się złotówki względem Euro spowodowało spadek cen na naszym rynku.
Ceny wyrównywały do Ebay... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
leon
Dołączył 828 dni temu Posty: 158
|
Wysłany: 2008-07-29, 12:49
|
|
|
| to o czym napisałes potwierdza, ze każda inwestycja niesie z sobą ryzyko straty. monety euro także podlegają prawom rynku i nikt nie może nam zagwarantować sukcesu ale działa to i w drugą stronę bo rynek może pchnąć monety euro w stronę wzrostów cen czego sobie jak i tu obecnym jak najbardziej życzę |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-10-22, 23:21
|
|
|
No i złotówka się nam znacznie osłabiła.
Zaraz bedzie 3 zł za Dolara i 4 złote za Euro...
Oczywiscie wieszczą znaczną korektę ale kto wie jak bedzie.
Pieniądz odpływa za ocean, wyprzedają naszą walutę i papiery.
Będzie nerwowo. |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
probak
Dołączył 820 dni temu Posty: 91
|
Wysłany: 2008-10-23, 09:01
|
|
|
Ależ przeiceż to suuuuper sprawa - dla przeciwników EURO.
Gdybyśmy mieli taki kurs jako stały przelicznik PLN/EUR to malutko eurusiów byśmy mieli z wynagrodzenia swojego złotówkowego ;) |
|
|
|
|
 |
jordi

Dołączył 826 dni temu Posty: 96
|
Wysłany: 2008-10-23, 14:37
|
|
|
Dla jednych dobrze dla innych zle. Dosc duzo czasu spedzam za granica wiec patrzac na ceny monet euro na najbardziej popularnym polskim serwisie aukcyjnym wybralem sie tam na zakupy :) Co prawda skromne - ale zawsze to cos |
|
|
|
|
 |
|
|
|