|
|
| Autor |
Wiadomość |
gmwojcik

|
Wysłany: 2009-05-14, 22:36 Co robicie z odciskami palcow na zwyklych obiegowkach?
|
|
|
Witam!
Poczatkujacy juz raczej nie jestem, ale tak sie zastanawiam (bo z reguly monet nie czyszcze) co robicie i czy w ogole cos z wypalcowanymi zwyklymi obiegowkami? Trafil mi sie Benedykt z 2009 - normalnie blyszczy jednocentowka jak Slonce, ale jakis magik dotykal ja swoimi gornymi konczynami i widac ciemne linie papilarne na papieskiej twarzy i czapeczce ...
Czy palcowanie nie-lustrzanek wplywa na ich wartosc?
pozdrawiam,
gmwojcik |
|
_________________ --
gmwojcik
----------------------------------------------------------------
PER ASPERA AD ASTRA
---------------------------------------------------------------- |
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2009-05-15, 12:32
|
|
|
Widoczne ślady zawsze w jakiś sposób wpływają na ocenę, nawet na obiegówkach.
Tym bardziej, jak dają się konkretnie zidentyfikować.
Czyścić czy nie - to zależy wg mnie od indywidualnej oceny.
I filozofii... |
|
|
|
| Poziom: 27 HP |
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
adamu

Dołączył 889 dni temu Posty: 279
|
Wysłany: 2009-05-16, 10:15
|
|
|
Według mnie, jeśli są na monecie (zwykłej, obiegowej) są jakieś świeże ślady, zwłaszcza tłuste odciski, to nie ma co się zastanawiać tylko wziąć ściereczkę z mikrofibry (najlepiej jak ktoś ma taką do okularów) i lekko przetrzeć. Jest fizycznie niemożliwe by w jakikolwiek sposób uszkodzić czy zarysować monetę.
Jeśli ślady schodzą bez problemu to ok. jeśli nie, to wtedy lepiej się z tym nie mocować i zostawić w takim stanie jak jest Po prostu trzeba pamiętać by czasem nie przesadzać i nie dążyć do tego by moneta świeciła się jak ... wiadomo co.
tak jak napisał unknown | Cytat: | Czyścić czy nie - to zależy wg mnie od indywidualnej oceny.
I filozofii... | Owszem, warto tylko nie przesadzać ani w jedną, ani w druga stronę (dotyczy tylko obiegówek). |
|
|
|
|
 |
julk1
Dołączył 511 dni temu Posty: 91
|
Wysłany: 2009-05-16, 21:14
|
|
|
| Niekiedy poleca sie umycie obiegowek w wodzie z mydlem. Potem nalezy dobrze wysuszyc. Jezeli ktos zamierza monete wlozyc do kapsla, to najlepiej to zrobic nastepnego dnia. Jest pewnosc, ze moneta jest calkowicie sucha. |
|
|
|
|
 |
julk1
Dołączył 511 dni temu Posty: 91
|
Wysłany: 2009-05-17, 21:54
|
|
|
http://www.eurokolekcja.e...-euro-vt278.htm
Sprobuj tu jeszcze poczytac. W niektorych postach jest o czyszczeniu obiegowek i lustrzanek z odciskow palców. |
|
| Ostatnio zmieniony przez unknown 2009-05-20, 14:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jordi

Dołączył 826 dni temu Posty: 96
|
Wysłany: 2009-05-20, 13:07
|
|
|
| Osobiscie obiegowki zawsze przecieram (jest kilka plynow znanych firm, ktore mi w tym pomagaja). Co do lustrzenek to sprawa jest bardziej sliska. Generalnie te ze srebra to traca polysk po zanurzeniu w plynie. Poza tym duzo latwiej je zarysowac. |
|
|
|
|
 |
tyszcz
Dołączył 709 dni temu Posty: 138
|
Wysłany: 2009-06-20, 08:04
|
|
|
| Spróbuj umyć w szarym mydle powinno pomoc a monete trzymaj za rant ;) |
|
|
|
|
 |
złotko
Dołączył 499 dni temu Posty: 63
|
Wysłany: 2009-06-20, 08:56
|
|
|
| tyszcz napisał/a: | | Spróbuj umyć w szarym mydle powinno pomoc |
Dlaczego szare mydło? Czy są jakieś przesłanki, by akurat takiego używać?
A co z białym mydłem - jest przecież łatwiej dostępne - może zniszczyć monetę?
A może lepsza byłaby kostka myjąca Dove? - jak wiemy nie wysusza monet jak mydło |
|
|
|
|
 |
tyszcz
Dołączył 709 dni temu Posty: 138
|
Wysłany: 2009-06-20, 09:31
|
|
|
| O szarym mydle słyszałem na innym forum i próbowałem. A pomyśl sobie jak umyjesz monete jakas kostka Dove to nawet po wytarciu bedzie ona pachnieć;) |
|
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2009-06-20, 17:24
|
|
|
Kochani a co Wy reklam nie oglądacie - przecież mydło Dove zawiera balsamy więc natłuści monetę |
|
_________________ "Każde działanie niesie ze sobą ryzyko, ostrożność zatem nie na unikaniu niebezpieczeństw polega , ale na szacowaniu ryzyka i zdecydowanym działaniu".
http://i42.tinypic.com/dynpjk.gif |
|
|
| Poziom: 27 HP |
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|