|
|
| Autor |
Wiadomość |
numi_pl
Dołączył 902 dni temu Posty: 43 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

Dołączył 905 dni temu Posty: 929
|
Wysłany: 2008-03-09, 15:58
|
|
|
Bardzo ładny medal, choć odrzucają mnie te kamienie.
Po co to?
Zapowiada sie fajna seria.
Interesujące. |
|
|
|
| Poziom: 27 HP |
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
bebes

Dołączyła 904 dni temu Posty: 3687 Skąd: Dziki Zachód
|
Wysłany: 2008-03-09, 16:00
|
|
|
Po co te cyrkonie? Niedzwiadek wyglada jak diabel, definitywnie powinno sie zrezygnowac z tych upiekszen.
Ladny rewers, moglby byc na monecie 20zl, dobry naklad. |
|
_________________ Pozdrawiam_bebeś
"Jak było, tak było, przecież jakoś było, jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było." J.Hasek. |
|
|
| Poziom: 46 HP |
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
Vinn

|
Wysłany: 2008-03-09, 17:59
|
|
|
| gdyby nie te czerwone kropy to medalik byłby bardzo ładny... |
|
|
|
|
 |
numi_pl
|
Wysłany: 2008-03-09, 18:01
|
|
|
To teraz kilka szczegółów nie dotyczących estetyki projektu.
Projekt tej mini-serii jest całkowicie prywatny. Należy do 3 osób (firm numizmatycznych) które mają w swoich rękach zdecydowaną większość nakładu, kilka % zatrzymała mennica.
Jak uważacie, warto inwestować w coś takiego? Bo wg mnie nie, ale jak widze jakie ceny ten medalik osiąga to zadaje sobie pytanie czym kierują się lictujący? Nakładem? |
|
|
|
|
 |
bebes

|
Wysłany: 2008-03-09, 18:20
|
|
|
No prosze jak sie preza polscy dystrybutorzy, szkoda , ze ulegli modzie "Svarowskiego".
Czy znana jest cena emisyjna tego wyrobu? |
|
"Jak było, tak było, przecież jakoś było, jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było." J.Hasek. |
|
|
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
numi_pl
|
Wysłany: 2008-03-09, 18:43
|
|
|
| Cena dla znajomych to nieco poniżej 400 zł. |
|
|
|
|
 |
bebes

|
Wysłany: 2008-03-09, 18:47
|
|
|
| numi_pl napisał/a: | | Cena dla znajomych to nieco poniżej 400 zł. |
Dosyc drogie te 28,28g srebra, nawet dla znajomych. |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
numi_pl
|
Wysłany: 2008-03-10, 09:44
|
|
|
| bebes napisał/a: | | numi_pl napisał/a: | | Cena dla znajomych to nieco poniżej 400 zł. |
Dosyc drogie te 28,28g srebra, nawet dla znajomych. |
Też tak uważam, ale to co mnie zszokowało to cena osiągnięta na tej aukcji.
Zastanawiam się czy jest to cena "naturalna" |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

Dołączył 902 dni temu Posty: 205
|
Wysłany: 2008-03-10, 10:17
|
|
|
zalezy od jakiej strony spojrzec
od strony Mennicy - mozna im pogratulowac pomyslu i reakcji na zapotrzebowanie rynku.Nikt chyba nie watpi,ze gdyby nie to co dzialo sie w roku 2007 ta seria medali w ogole nie ujrzalaby swiatla dziennego. wyniuchali koniunkture i beda treaz bic co popadnie,podejrzeam,ze po zwierzetach beda inne serie...
od strony inwestora - lipa na maksa - medale takie nie maja nic wspolnego z numizmatyka jako,ze nie przedstawiaja srodka pienieznego i jako takie moim zdaniem nie sa warte nic - nawet gdyby wybito 5 sztuk....
takie blyskotki,zeby lapac frajerow na lep nakladu - nic wiecej...
no chyba,ze Mennica chce rozwinac zbieranie medali w miejse monet,ale ja sie na to nie nabiore |
|
_________________ "Nie mówię, że nie lubie pieniędzy, mało jest ludzi,którym marzy się życie w nędzy" - FISZ |
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-03-10, 10:28
|
|
|
To prywatny projekt, mennica jest tylko wykonawcą.
| Cytat: | | Projekt tej mini-serii jest całkowicie prywatny. Należy do 3 osób (firm numizmatycznych) które mają w swoich rękach zdecydowaną większość nakładu, kilka % zatrzymała mennica. |
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
xmissile

Dołączył 903 dni temu Posty: 113 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-03-10, 16:27
|
|
|
Wow! 1000 zł za taki medalik?
Mennica zwietrzyła interes i teraz tłuką już wszystko co okrągłe i co można drogo sprzedać. |
|
|
|
|
 |
|
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-03-10, 18:27
|
|
|
Trochę nie tak rozkładacie akcenty.
Mennica to fabryka, produkuje na zamówienie.
Interes zwietrzyli ci, którzy złożyli zamówienie.
Będę z zainteresowaniem przyglądał się losom tej serii, to ciekawe i stosując odpowiednią strategię można doprowadzić do ciekawych rezultatów finansowych... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

|
Wysłany: 2008-03-10, 19:28
|
|
|
| unknown napisał/a: | Trochę nie tak rozkładacie akcenty.
Mennica to fabryka, produkuje na zamówienie.
Interes zwietrzyli ci, którzy złożyli zamówienie.
Będę z zainteresowaniem przyglądał się losom tej serii, to ciekawe i stosując odpowiednią strategię można doprowadzić do ciekawych rezultatów finansowych... |
do ciekawych rezultatow finansowych ??
bylbym ostrozny w tym przekonaniu |
|
_________________ "Nie mówię, że nie lubie pieniędzy, mało jest ludzi,którym marzy się życie w nędzy" - FISZ |
|
|
|
 |
Siwypl

Dołączył 894 dni temu Posty: 90 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-03-10, 21:11
|
|
|
Jeśli dobrze zrozumiałem to ten,, miś'' to taki polski Asterix albo Mały książe tylko że tamte monety mają NOMINAŁ a ,,miśaczek" jakoś tak nie bardzo.Oczywiście gdyby wydane to było 6 miesięcy temu to pewnie 1000 zł to była by normalka ale teraz coś mi się wydaje że ,,zejdzie '' z ceny hhii.. No i te oczy aczkolwiek mogło być gożej mogli dać kryształki od Arctowskiego i Sybiraków bo pewnie kilka jeszcze mają |
|
|
|
|
 |
numi_pl
|
Wysłany: 2008-03-11, 08:26
|
|
|
| Siwypl napisał/a: | | Jeśli dobrze zrozumiałem to ten,, miś'' to taki polski Asterix albo Mały książe tylko że tamte monety mają NOMINAŁ a ,,miśaczek" jakoś tak nie bardzo. |
Jest tak jak piszesz.
Jeżeli zainteresowanie jest autentyczne, nie było sztucznego podbijania aukcji, to w sumie uważam to za ciekawy biznes. Sam tego nie kupię bo to nie moneta, już bardziej skusiłbym się na sztabkę z wizerunkiem jakiegoś zwierzaka ale na pewno nie za 1000 zł... |
|
|
|
|
 |
kwass

Dołączył 903 dni temu Posty: 33
|
Wysłany: 2008-03-11, 12:01
|
|
|
Hmmm - a może zebrać się wspólnie w kilka osób z forum eurokolekcja.eu i taką grupą złożyć zamówienie na jakiś zacny projekt w liczbie sztuk np. 500?
Jedyny problem, to wybrać tematykę, projekt, no i się jakoś dogadać + formalności |
|
|
|
|
 |
numi_pl
|
Wysłany: 2008-03-11, 13:47
|
|
|
| kwass napisał/a: | Hmmm - a może zebrać się wspólnie w kilka osób z forum eurokolekcja.eu i taką grupą złożyć zamówienie na jakiś zacny projekt w liczbie sztuk np. 500?
Jedyny problem, to wybrać tematykę, projekt, no i się jakoś dogadać + formalności |
Szczerze? Od dawna o takim projekcie myslałem.
Nie mam pojęcia jak takie rzeczy się załatwia ale BARDZO chciałbym w czymś takim uczesniczyć.
Kto się pisze?
Jaki temat proponujecie? Ja rzutem na tasmę: kraje UE - beda gwiazdki, mapki, trochę farbki:) Co Wy na to??? |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

|
Wysłany: 2008-03-11, 17:48
|
|
|
Panie i Panowie jestem po stokorc za !!!!!!! Mozecie na mnie liczyc !!!!
unknown musi tylko zatwierdzic pomysl i wtedy mozemy rozpacząc dyskusje nad tematem monety |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-03-11, 18:40
|
|
|
Fantaści...
Chcecie załozyc spółdzielnię?
O wiele łatwiej wydac taki walor niż dogadać warunki takiej "spółki".
Nie mówię nie ale wiem, że diabeł tkwi w szczegółach. |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

|
Wysłany: 2008-03-11, 18:45
|
|
|
z tych szczegolow to moze zacznijmy od tego..ile taka przyjemnosc kosztuje ?
orientujesz sie unknown ? |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-03-11, 18:47
|
|
|
Nie ale to nie jest tanie.
Projekt, wykonanie stempli, wykonanie, kruszec, podatki... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
Siwypl

|
Wysłany: 2008-03-11, 18:50
|
|
|
Ciekawe na jakich zasadach odbywa się taka emisja?Napewno część zostawia sobie mennica.
Tak naprawde to może Hayat zna jakieś szczegóły na przykładzie francji ale jeśli mnie pamięć nie myli to było info o zaprzestaniu prywatnych projektów w tym roku.
generalnie jak by coś to jestem za |
|
|
|
|
 |
kkolo [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-11, 21:39
|
|
|
| Czemu sądzisz, że mennica zostawia sobie część nakładu? Wydaje mi się, że nie. No chyba, że taka byłaby umowa pomiędzy mennicą a zamawiającym. |
|
|
|
|
 |
|
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-03-11, 21:54
|
|
|
| kkolo napisał/a: | | Czemu sądzisz, że mennica zostawia sobie część nakładu? Wydaje mi się, że nie. No chyba, że taka byłaby umowa pomiędzy mennicą a zamawiającym. |
Zazwyczaj tak mennice konstruują umowy.
Zostawiają sobie jakiś % nakładu i sprzedają we własnych sklepach.
MDP np. z projektów prywatnych zostawiała chyba 10%.
Oczywiście kalkulacja usługi uwzględnia te egzemplarze. |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
kwass

|
Wysłany: 2008-03-16, 17:17
|
|
|
Widzę, że kilku chętnych by było...
Jak będę miał chwilkę czasu, to napiszę do Mennicy zapytanie, jak takie rzeczy się załatwia. I co ważniejsze ile to by kosztowało. W sumie od tego trzeba by chyba zacząć?
Jeśli zaś chodzi o temat... Obawiam się że hit wszechczasów (czyli zwierzaki) został już wykorzystany Ja bym był za jakimś tematem związanym z Polską. Może jakaś typowo polska bajka? Sam nie wiem... |
|
|
|
|
 |
Legion

Dołączył 901 dni temu Posty: 187 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-03-16, 21:29
|
|
|
Szczerze watpie, zeby cena osiagnieta na tej aukcji byla cena naturalna. Wiadomo jak to jest... sprzedac 2-3 medale po dosyc sporej cenie (sztucznie licytujac), a potem liczyc na spore zainteresowanie innych osob, ktore beda chcialy miec cala serie u siebie, badz inwestorow ktorzy dadza zlapac sie na to cos i ogarnieci checia zysku kupia to badziewie co nie jest moneta. Nie piszcie tylko, ze aukcja naturalna bo licytowalo dosc sporo osob... to zaden problem dla mnie, osoby ktora nie zajmuje sie sprzedaza zrobic aukcje gdzie bedzie 20 licytujacych i wszyscy to moii znajomi.... wiec dla firm przypuszczam ze sprawa jest jeszcz latwiejsza. Teraz kiedy pojawi sie niedzwiec na aukcji mozna byc pewnym, ze cena bedzie dosc spora (zblizona badz nawet wyzsza od tej przedstawionej w linku) a tym samym zysk sprzedajacych ogromny.
nie zapominajmy, ze to zwykly medalik o ktorym za kilka lat mozemy zapomniec i z tysiaca zlotych wydanych odzyskami np 20%. Kto chce niech ryzykuje i kupuje, kto wie moze zarobi, ale na dluzsza mete trzymanie tego czegos jest raczej nieoplacalne bo spadki prawie pewne.
| Cytat: | | Obawiam się że hit wszechczasów (czyli zwierzaki) został już wykorzystany Ja bym był za jakimś tematem związanym z Polską. Może jakaś typowo polska bajka? Sam nie wiem... | Na forum numizmatyki byl temat na nowa serie... wygraly bitwy Polakow i moim zdaniem bylby to strzal w 10 jezeli chodzi o tematyke. Mam nadzieje, ze kiedys nbp wybije takie monety.... Bitwa pod Grunwaldem, Cedynia i wiele innych.... ehh pomarzyc fajna rzecz. |
|
|
|
|
 |
kwass

|
Wysłany: 2008-03-17, 15:36
|
|
|
Obawiam się, że możesz niestety mieć rację
Aczkolwiek z drugiej strony ciekaw jestem Waszej opinii na temat - jaki wpływ mają takie ustawiane aukcje na rynek monet. Mi się wydaje, że mogą mieć niebagatelne znaczenie. Taka "reklama" Nie pochwalam tego procederu, ale może to jest podstawa polskiej "nowoczesnej" numizmatyki? Nie licząc forum oczywiście...
Takie bitwy - dla mnie super temat. Można by się posiłkować przy okazji fragmentami obrazów znanych malarzy |
|
|
|
|
 |
Legion

Dołączył 901 dni temu Posty: 187 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-03-24, 22:53
|
|
|
Tak sobie przypomnialem o tym temacie... wchodze na allegro, a tych niedzwiedzi to sie niezle teraz namnozylo Ktos kto to wymyslil trzepie na tym spora kase. Pogratulowac pomyslu. Natomiast szkoda mi bardzo osob ktore kupuja to na dlugoterminowa inwestycje nie zdajac sobie do konca sprawy na co wydaja pieniadze... nie wierze, ze za rok, dwa taki niedzwiec bedzie warty ta cene. |
|
|
|
|
 |
Siwypl

|
Wysłany: 2008-03-25, 08:06
|
|
|
| Cytat: | | nie wierze, ze za rok, dwa taki niedzwiec bedzie warty ta cene. |
Nie ma szans na utrzymanie ceny tym bardziej ze w tym roku wyjdzie jeszcze (podobno) ze trzy kolejne blaszki , a jak cena miała by się utrzymać to kolejne też powinny być ,,drogie,, aby trzymać cene poprzednich a wątpie ze następne będą mieć takie branie... |
|
|
|
|
 |
|
|