|
|
| Autor |
Wiadomość |
Tom0000
Dołączył 387 dni temu Posty: 408
|
Wysłany: 2009-11-11, 12:29
|
|
|
Tak.
To jest pierwszy raz (dla mnie) ze wszyscy szaleja , a ja na to patrze i tej monety nie chce miec bo mi sie nie podoba. Ciekawe uczucie. |
|
|
|
|
 |
basti
Dołączył 783 dni temu Posty: 102
|
Wysłany: 2009-11-11, 12:46
|
|
|
| nodevar napisał/a: | A zauważyliście,że w dostępnych licytacjach sklep podbija cenę u konkurencji żeby mieć wyższą cenę u siebie
Obecnie trwa typowa nagonka i małe szaleństwo
Dla ostudzenia przypomnę cenę emisyjną...40 euro |
Ja dla równowagi przypomnę cenę emisyjną australijskich szafirów.. 67,71 EURO...o aktualną odsyłam na allegro i nakład 7500 szt.
Korekta zapewne nastąpi, a przynajmniej powinna, przy tak wysokiej cenie zapewne ktoś wyciągnie z szafy większe ilości, chyba że rzeczywiście moneta rozeszła się wśród kolekcjonerów i nie trafiła do handlarzy i dużych ilościach, wtedy ilość aukcji pozostanie na zbliżonym poziomie i korekta może nie być zbyt duża.
To czy moneta się komuś podoba czy nie jest sprawą indywidualną i czy chce ją mieć w kolekcji czy nie - znów przykład szafirów, opali - generalnie krytykowanych na forach za wygląd. Fakt jest faktem, na chwilę dzisiejszą jest to chyba najbardziej zyskująca na wartości moneta ze strefy euro.... co sprawia że jest automatycznie pożądana nie tylko przez kolekcjonerów, lecz także przez "małych inwestorów", również takich których filozofią inwestowania jest kupowanie na górce, co powoduje jeszcze większe windowanie ceny. Co dalej będzie z monetą - nie próbuję nawet zgadywać - wszystko zależy od tego jak nakład podzielił się pomiędzy nabywców.
Ps.
Zmieniam zdanie, moneta musi spaść, przejrzałem Allegro i to co się dzieje zaczyna przypominać amok. Jedna w KT za 699 i licytacje gdzie daleko do końca za 497 i 425.
Następne KT będą zapewne za 899 .... obłęd |
|
|
|
|
 |
monetownik
Wiek: 33 Dołączył 360 dni temu Posty: 206 Skąd: Dublin/Wrocław
|
Wysłany: 2009-11-11, 14:49
|
|
|
| nodevar napisał/a: | A zauważyliście,że w dostępnych licytacjach sklep podbija cenę u konkurencji żeby mieć wyższą cenę u siebie
|
tak chyba nie trudno to zauwazyc - ten sklep lubuje sie w spekulacyjnym podbijaniu zeby zlapac klienta na jeden zakup na gorce - a najsmieszniejsze jest to ze licytuje u swojego odbiorcy czyli licytuje te monety ktore sam sprzedal i ma dostarczyc (zapewne podniosl cene odbiorcy i teraz mu pomaga zeby kazdy z nich zarobil - nieraz slyszalem o tego typu numerach tego sprzedawcy jak cena rosla )
ja chyba mam za duzo sentymentow na ten biznes - zeby zarobic trzeba byc sk...m |
|
|
|
|
 |
Otz
Dołączył 264 dni temu Posty: 12
|
Wysłany: 2009-11-11, 15:07
|
|
|
| jaka bedzie kolejna moneta z tej serii? |
|
|
|
|
 |
monetownik
|
Wysłany: 2009-11-11, 15:14
|
|
|
| Otz napisał/a: | | jaka bedzie kolejna moneta z tej serii? |
ta informacja powinna zostac opublikowana w styczniu przez BCL |
|
|
|
|
 |
Otz
|
Wysłany: 2009-11-11, 15:30
|
|
|
| widze że w koncu pierwsza moneta w tym roku co można na niej dobrze zarobić. Czy się myle? Były lepsze zarobki? |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2009-11-11, 15:43
|
|
|
| Otz napisał/a: | | widze że w koncu pierwsza moneta w tym roku co można na niej dobrze zarobić. Czy się myle? Były lepsze zarobki? |
Były, sztandarowym przykładem jest choćby Grace Kelly.
Zalecam jednak spokój i rozwagę, ta moneta jest jednak trochę inna niż Grace.
Cena ptaka rośnie w sposób niekontrolowany, problemem jest jednak mała ilość monet w obrocie.
Może być zarówno tak, że cena wciąż będzie rosła, bo 3000 sztuk to naprawdę mało na całą Europę, może być też tak, że jak na rynek wysypie się większa ilość monet, cena spadnie i ustabilizuje się na poziomie niższym, niż w ostatnich zakupach.
Oba scenariusze są obecnie możliwe.
Trzeba też pamiętać, że to seria. |
|
|
|
| Poziom: 27 HP |
 |
 |
 |
 |
10% |
179/1795 |
|
|
|
|
 |
Tom0000
|
Wysłany: 2009-11-11, 15:44
|
|
|
| monetownik napisał/a: | | Otz napisał/a: | | jaka bedzie kolejna moneta z tej serii? |
ta informacja powinna zostac opublikowana w styczniu przez BCL |
Wydaje mi sie ze widzialem juz projekt. Nie pamietam gdzie, wtedy na to nie zwrocilem uwagi ... cos czworonoznego - kozica, lania ... Jesli jednak ogloszenie tego w styczniu to musialo to byc cos innego.
Edit.
Pomylka. To byl jelen z 2009. Info jest tu na boardzie.
2009 - 10€ - Jeleń z Orwalu zloto
Edit.
Kup teraz za 700zl. :)
Wlasnie jest teraz najlepszy moment na zarobienie na niej. Jest szal i mozliwe ze za ta cene sie sprzeda. Jak szal minie , to i cena spadnie . |
|
|
|
|
 |
Otz
|
Wysłany: 2009-11-11, 16:01
|
|
|
| Ale unknown , Grace Kelly jest z 2007 a mi chodzi o 2009 , wiec Pustułka jest hitem wzrostowym 2009, czy ktoś zna monete która wyszła w tym roku i bardziej procentowo zdrożała niż Pustułka |
|
|
|
|
 |
monetownik
|
Wysłany: 2009-11-11, 16:46
|
|
|
| Otz napisał/a: | | czy ktoś zna monete która wyszła w tym roku i bardziej procentowo zdrożała niż Pustułka |
a prosze Cie bardzo - 10 Lei rumunskich Port Constanta - podobny wzrost ponad 100 % w krótkim czasie (zreszta jak wszystkie emisje rumunskich sreber z poprzednich lat) - rumunskie ceny emisyjne oscyluja w przeliczeniu ok 30-40 eur a monety na wtornym rynku rzadko sie sprzedaja ponizej 100 E
oczywiscie tych monet w Polsce brak bo nikt jeszcze nie sciagal - wystepuja wtornie glownie w Niemczech |
|
|
|
|
 |
bebes

Pomogła: 4 razy Dołączyła 904 dni temu Posty: 3687 Skąd: Dziki Zachód
|
Wysłany: 2009-11-11, 16:50
|
|
|
| Otz napisał/a: | | czy ktoś zna monete która wyszła w tym roku i bardziej procentowo zdrożała niż Pustułka |
Holandia - 2 Euro , 10 lat euro, lustrzanka w etui menniczym. |
|
_________________ Pozdrawiam_bebeś
"Jak było, tak było, przecież jakoś było, jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było." J.Hasek. |
|
|
| Poziom: 46 HP |
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
monetownik
|
Wysłany: 2009-11-11, 17:06
|
|
|
2 euro San Marino 2009 Rok Kreatywnosci :)
emisyjna 12 euro - obecna cena ok 35 EUR :) |
|
|
|
|
 |
|
bebes

|
Wysłany: 2009-11-11, 17:13
|
|
|
| monetownik napisał/a: | 2 euro San Marino 2009 Rok Kreatywnosci :)
emisyjna 12 euro - obecna cena ok 35 EUR :) |
Z tym przykładem bym polemizowała.
W przypadku San Marino i Watykanu, gdzie ceny emisyjne są niskie, na rynku wtórnym mało kiedy pojawiają się w cenie okołoemisyjnej. Dystrybucja tych monet zaczyna się już z odpowiednią premią. |
|
"Jak było, tak było, przecież jakoś było, jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było." J.Hasek. |
| |
|
|
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
Otz
|
Wysłany: 2009-11-11, 21:43
|
|
|
O GLORIO JUŻ 600ZŁ |
|
|
|
|
 |
Artur
|
Wysłany: 2009-11-12, 14:23
|
|
|
Witam,
600 jest tez za 2000,00 tutaj |
|
|
|
|
 |
monetownik
|
Wysłany: 2009-11-13, 01:27
|
|
|
| nie naganiaj i nie reklamuj naganiania |
|
|
|
|
 |
bebes

|
Wysłany: 2009-11-13, 01:40
|
|
|
Spokojnie, o tej cenie pisze się nie tylko w Polsce. |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
Tom0000
|
Wysłany: 2009-11-13, 08:46
|
|
|
Przeciez te 2000 to wybryk.
Ktos chcial koniecznie miec to w ofercie wiec dla odczepnego dal kwota taka, ktora nie spowoduje ze beda go nagabywac.
A jakby sie frajer znalazl , to zawsze da sie zalatwic monete i miec duzy zysk.
Ta oferta mogla byc rownie dobrze 100000 i tez nic nie znaczylaby. |
|
|
|
|
 |
Rydzu023
Dołączył 452 dni temu Posty: 124 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2009-11-13, 14:25
|
|
|
| Już jest za 748,99 zł. Poza tym ona jest na zamówienie, nie jest dostępna. |
|
|
|
|
 |
mariop3
Dołączył 520 dni temu Posty: 42
|
Wysłany: 2009-11-14, 21:10
|
|
|
| Wydaje się, że cena się ustabilizowała na poziomie około 700 zł, a i kupujących nie brakuje, zobaczymy co będzie dalej. |
|
|
|
|
 |
bebes

|
Wysłany: 2009-11-27, 23:16
|
|
|
Ptaszysko dzisiaj do mnie doleciało.
Moje wrażenia:
Cieszę się, że mam.
Bardzo pasuje połączenie srebra ze stopem NG.
Lustrzanka jest dobrze wykonana.
Sam wizerunek pustułki mógłby być trochę głębszy, mógłby być lepszy efekt, co nie zmienia mojego zdania, że moneta mi się podoba. Co tam - cała seria już mie się podoba!
Folder, (...) jest numerowany, zawiera informacje o ptaszku jak i jego występowaniu na terenie Luksemburga oraz informacje techniczne dotyczące monety.
Moneta umieszczona jest w kapslu, który łatwo można wyciągnąć z folderu ale z niego nie wypada.
Cena emisyjna mogłaby być trochę niższa, np. €30.- €35.-
Moje życzenie By seria o interesującej tematyce, a takich w Polsce nie brakuje patrz tematy żetonów lokalnych, została zrealizowana przez NBP i moneta była właśnie wykonana ze srebra i stopu NG.
Poprawione. |
|
| |
|
|
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
basti
|
Wysłany: 2009-11-28, 15:27
|
|
|
| Folder może i nie jest numerowany, ale numer znajduje się na tylnej "ściance" koperty do której wkładany jest folder, ma postać No: xxxx/3000, czyli "wydawnictwo - moneta + folder" jest numerowane. |
|
|
|
|
 |
bebes

|
Wysłany: 2009-11-28, 18:58
|
|
|
| basti napisał/a: | | Folder może i nie jest numerowany, ale numer znajduje się na tylnej "ściance" koperty do której wkładany jest folder, ma postać No: xxxx/3000, czyli "wydawnictwo - moneta + folder" jest numerowane. |
Zgadza się. Dziękuję za wskazówkę.
Zajęta folderem zignorowałam jego kopertę. |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
mariop3
Dołączył 520 dni temu Posty: 42
|
Wysłany: 2010-06-20, 21:21
|
|
|
Witam. Trochę odświeżę temat. Od jakiegoś czasu obserwuję aukcje Pustułki i widzę, że jej cena jaką osiągneła na początku teraz trochę spadał, a wręcz nie ma za wielkiego zainteresowania. W zakończonych aukcjach cena od 599 do 699 kupujących nie było. Może warto kupić sztukę w takiej cenie jeszcze przed emisją Arniki, wtedy może chwilowo wyskoczyć znowu w górę. Chociaż i Arnikę pewnie będzie ciężko dostać w dobrej cenie, a chcąc mieć całą kolekcję trzeba by wydać dużo pieniędzy. Ale może i warto
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
|
basti
|
Wysłany: 2010-06-21, 08:14
|
|
|
| mariop3 napisał/a: | Witam. Trochę odświeżę temat. Od jakiegoś czasu obserwuję aukcje Pustułki i widzę, że jej cena jaką osiągneła na początku teraz trochę spadał, a wręcz nie ma za wielkiego zainteresowania. W zakończonych aukcjach cena od 599 do 699 kupujących nie było. Może warto kupić sztukę w takiej cenie jeszcze przed emisją Arniki, wtedy może chwilowo wyskoczyć znowu w górę. Chociaż i Arnikę pewnie będzie ciężko dostać w dobrej cenie, a chcąc mieć całą kolekcję trzeba by wydać dużo pieniędzy. Ale może i warto
Pozdrawiam |
Cóż, że u nas brak zainteresowania .... "płytkość" rynku euro w Polsce i cena "zaporowa".
Za naszą zachodnią granicą cena w aukacjach regularnie średnio ważono ok. 170 EURO ( między 160 a 180 ), czyli w granicach 700 PLN. Cena na tym poziomie ustabilizowałą się od dłuższego czasu, aukcji niewiele , ok. 15 - 17 licytujących na aukcję.
Cenna 599 wydaje się być dobrą ceną, po emisji Arniki cena zapewne pójdzie w górę ( ale Euro może spaść ). |
|
|
|
|
 |
|
|