|
|
| Autor |
Wiadomość |
jordi

Dołączył 866 dni temu Posty: 96
|
Wysłany: 2009-04-20, 13:17 Banknot 1 euro
|
|
|
Na jednym z forum zagranicznym natknalem sie na wywiad z prezesem Monnaie de Paris niejakim Christophe Beaux. Zainteresowala mnie jego opina na temat wprowadzenia banknotu 1€. Z gory zaznaczyl ze jest to propozycja zaproponowana przez parlamentarzystow. W wywiadzie nie jest okreslone, ktorzy poslowie to zaproponowali (czy ci z Francji czy ci z parlamentu europejskiego). Banknot o nominale 1€ mialby byc odpowiedzia na banknot 1$. Prezes MdP jest raczej sceptycznie nastawiony do projektu. Uwaza on ze cena wyprodukowania banknotu byla by duzo wieksza od jego wartosci. Poza tym czas uzytkowania banknotu jest duze krotszy od czasu uzytkowania monety 1€. Stwiedza on rowniez, ze euro jest mloda waluta, tak wiec mozna jeszcze poczekac z tego rodzaju pomyslami. Niemniej pomysl wydaje sie ciekawy. Osobiscie chcialbym posiadac taki banknot. Co o tym sadzicie? |
|
|
|
|
 |
adamu

Dołączył 929 dni temu Posty: 280
|
Wysłany: 2009-04-20, 13:57
|
|
|
| Cytat: | | Banknot o nominale 1€ miałby być odpowiedzią na banknot 1$ |
Z tego co mi wiadomo, to amerykanie poszli w przeciwną stronę (zakładam że chodzi o dolara amerykańskiego), powoli wycofują banknoty 1$ zastępując je monetami (min. serią z prezydentami), ze względu chociażby na bardzo krótki "czas życia" banknotów. |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2009-04-20, 16:40
|
|
|
Zgadza się.
Utrzymanie w obiegu banknotu o takim nominale jest bardzo kosztowne.
Poza tym - nie można ich uzywaniać we wszelkiego rodzaju automatach wrzutowych.
Moim zdaniem pomysł nie przejdzie. |
|
|
|
| Poziom: 27 HP |
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|
|
|
|
 |
konrad513
Dołączył 585 dni temu Posty: 41
|
Wysłany: 2009-04-20, 18:36
|
|
|
| Nie przejdzie to nie przejdzie ale pomysł jak dla mnie ciekawy 1 e w banknocie hmm... ale fajnie byłoby mieć do kolekcji :) |
|
|
|
|
 |
jordi

|
Wysłany: 2009-04-20, 20:50
|
|
|
Mi też by się przydał ten banknot do kolekcji
Banknoty 1 i 2 $ już mam tak więc teraz czekam na euro
P.S. A jaki byłby to okaz |
|
|
|
|
 |
jako

Dołączył 747 dni temu Posty: 378 Skąd: europa
|
Wysłany: 2009-04-21, 01:21
|
|
|
pewnie wypuszcza takie jedynki w drugiej emisji i po zmianie zasad druku banknotow(jedna drukarnia/kraj drukuje tylko jeden nominal )Polska bedzie drukowala te jedynki dla calej Uni ...i po roku zbankrutujemy.. |
|
|
|
|
 |
bicki1

Wiek: 32 Dołączył 614 dni temu Posty: 179 Skąd: Katowice/Łódź
|
|
|
|
 |
euromon

Dołączył 533 dni temu Posty: 50 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009-04-21, 13:50
|
|
|
czyli byłoby:
5 euro - banknot
2 euro - moneta
1 euro - banknot
50 cent - moneta
....? |
|
_________________ zapraszamy do sklepu
www.euromonety.pl/sklep |
|
|
|
 |
bimetalja

Dołączył 854 dni temu Posty: 347 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-04-21, 14:48
|
|
|
Nieeeeeeeee ! 1 € - banknot będzie wydany jako okolicznościowy i ............... sporo kasy wyląduje w szufladach, klaserach , sejfach, schowkach , książkach - jako zakładki |
|
_________________ Pozdrawiam bimetalja |
|
|
|
 |
jordi

|
Wysłany: 2009-04-21, 17:09
|
|
|
50 centow to troche slabo ale pewnie po 1 € pojawil by sie banknot 2 €. Odwzorowalo by to banknoty dolara. Wyobraz sobie sytuacje deflacji euro. W tym przypadku banknot stalby sie oplacalny
Z innej beczki - ze wzgledu na spadek wartosci dolara coraz czesciej pojawia sie pytania odnosnie zastapienia go inna waluta. Euro to jeden z najlepszych kandydatow. |
|
|
|
|
 |
jako

Dołączył 747 dni temu Posty: 378 Skąd: europa
|
Wysłany: 2009-04-21, 21:22
|
|
|
| kryzys kryzysem ale koszty i ceny rosna i o ile w 2002 produkcja banknotow 1 euro byla moze oplacalna i byla rozwazana to dzisiaj a tym bardziej w najblizszych latach juz znacznie mniej ,tym bardziej ,ze od konca przyszlego roku ma wejsc stopniowo nowa (II) emisja banknotow euro do obiegu z unowoczesniona grafika,zabezpieczeniami i spelniajaca szereg norm ekologicznych,trwalosci,niskotoksycznosci co oczywiscie znaczy ,ze koszy produkcji wzrosna.Do tego ECB planuje w przyszlosci aby poprawic jakosc i bezpieczenstwo druku banknotow wytypowanie kilku drukarni do druku banknotow na zasadzie jedna drukarnia jeden nominal .Szanse raczej maja duze znane(drogie) drukarnie jak np angielska Thomas De La Rue , niemiecka Giesecke & Devrient czy francuska Francois Charles Oberthur . |
|
|
|
|
 |
tyszcz
Dołączył 749 dni temu Posty: 138
|
Wysłany: 2009-04-22, 08:12
|
|
|
| No ale czy te teraźniejszcze 1€ wycofaju z obiegu i wprowadzą banknoty czy będą 2 rodzaje jedno €. Ciekawe |
|
|
|
|
 |
|
gregi1973

|
Wysłany: 2009-04-22, 20:08
|
|
|
| tyszcz napisał/a: | | No ale czy te teraźniejszcze 1€ wycofaju z obiegu i wprowadzą banknoty czy będą 2 rodzaje jedno €. Ciekawe |
Ja nie bardzo rozumiem , co masz na mysli ....ale jeżeli chodzi Ci o to czy wycofają monetę 1 euro - to myślę że to niemozliwe
Pozdrawiam |
|
_________________ "Każde działanie niesie ze sobą ryzyko, ostrożność zatem nie na unikaniu niebezpieczeństw polega , ale na szacowaniu ryzyka i zdecydowanym działaniu".
http://i42.tinypic.com/dynpjk.gif |
|
|
| Poziom: 27 HP |
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
bicki1

Wiek: 32 Dołączył 614 dni temu Posty: 179 Skąd: Katowice/Łódź
|
Wysłany: 2009-04-27, 13:44
|
|
|
| gregi1973 napisał/a: | | ....ale jeżeli chodzi Ci o to czy wycofają monetę 1 euro - to myślę że to niemozliwe |
Uważam, że w przyszłości bardziej prawdopodobne będzie zastąpienie banknotu 5 euro monetą niż monety 1 euro banknotem. To całkiem naturalny proces. |
|
_________________ www.sercekryspinka.genik.pl
www.blog.sercekryspinka.genik.pl |
|
|
|
 |
|
|