|
|
| Autor |
Wiadomość |
adamu

Dołączył 930 dni temu Posty: 280
|
Wysłany: 2008-07-28, 17:59
|
|
|
| gregi1973 napisał/a: | Spójrzcie na te aukcje ....czy to jakiś nowy pomysł ....na pozbycie się sreber ....; NBP tych monet chyba w wersji oksydowanej nie emitował....
|
Najważniejsze, że wszystkie ogradował GCN,
Nie jestem pewny, ale jeśli mnie pamięć nie myli to blisko rok temu gdy się takie pojawiły po raz pierwszy, Morświn został sprzedany za kwotę rzędu 3000-4000 zł. Ciekawe za ile teraz ktoś się skusi na taki rarytas |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

Dołączył 944 dni temu Posty: 205
|
Wysłany: 2008-07-28, 20:12
|
|
|
kolesia przymkna za takie "myki" |
|
_________________ "Nie mówię, że nie lubie pieniędzy, mało jest ludzi,którym marzy się życie w nędzy" - FISZ |
|
|
|
 |
gregi1973

|
|
|
| Poziom: 27 HP |
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-07-28, 22:09
|
|
|
Już dobre pół roku temu próbował, nie wiem czy taki sam zestaw - ale chyba tak.
Z tego co pamiętam, cena wtedy była sporo wyższa (kojarzy mi się ponad 70 000 i więcej ale pokroić się nie dam... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|
|
|
|
 |
leon
Dołączył 869 dni temu Posty: 159
|
Wysłany: 2008-07-29, 12:36
|
|
|
| muszę przyznać, że spodziewałem sie gwałtowniejszych ruchów na rynku naszych sreber. jak dotąd wszystko przebiega bez dramatycznych zwrotów i nadmiernych emocji. może to i lepiej bo nie rzutuje na cały rynek monet. głupio wyglądałyby aukcje gdzie wystawione by były srebra w ilości np 50 sokołów |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-07-30, 12:24
|
|
|
| Cytat: | | muszę przyznać, że spodziewałem sie gwałtowniejszych ruchów na rynku naszych sreber. jak dotąd wszystko przebiega bez dramatycznych zwrotów i nadmiernych emocji. może to i lepiej bo nie rzutuje na cały rynek monet. głupio wyglądałyby aukcje gdzie wystawione by były srebra w ilości np 50 sokołów |
Hmm...
Myślę, że jest sporo osób prywatnych i firm, które mają duże zapasy.
Prędzej czy poźniej musi się wysypać.
Na razie obserwują, przeczekują okres letni.
Jesień może być "dramatyczna".
| Cytat: | | może to i lepiej bo nie rzutuje na cały rynek monet |
Tą żabę trzeba przełknąć (wypić to piwo - co kto woli)... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|
|
|
|
 |
adamu

|
Wysłany: 2008-07-30, 12:49
|
|
|
| unknown napisał/a: | Już dobre pół roku temu próbował, nie wiem czy taki sam zestaw - ale chyba tak.
Z tego co pamiętam, cena wtedy była sporo wyższa (kojarzy mi się ponad 70 000 i więcej ale pokroić się nie dam... |
Jeśli się nie mylę to zaczynał od około 120 000 (muszę jeszcze poszperać na dysku), z tym że monet było chyba trochę więcej (dodatkowe 2 pudełka) i oczywiście gwarantował, że to super inwestycja która na 100% się zwróci |
|
|
|
|
 |
leon
|
Wysłany: 2008-08-10, 21:44
|
|
|
| czytaliście dziś artykuł na onecie o inwestowaniu w monety? pewnie powstał na czyjeś zamówienie bo piszą tam ile procent można zarobić i jaka to wspaniała inwestycja ale o ostatnich spadkach to jakoś cicho, woda w ustach. ktoś utopił kasę ale ma chyba dojścia do mediów i próbuje wpływać ale chyba się nie uda bo nawet największy matoł zanim włoży kasę w interes najpierw trochę popyta |
|
|
|
|
 |
partnercom

Wiek: 24 Dołączył 786 dni temu Posty: 30 Skąd: Węgorzewo/ Gdynia
|
Wysłany: 2008-08-10, 21:52
|
|
|
| leon napisał/a: | | czytaliście dziś artykuł na onecie o inwestowaniu w monety? pewnie powstał na czyjeś zamówienie bo piszą tam ile procent można zarobić i jaka to wspaniała inwestycja ale o ostatnich spadkach to jakoś cicho, woda w ustach.... |
Czy można prosić o link? Nie mogę znaleźć... Z góry dzięki! :) |
|
_________________ Pozdrawiam! Piotrek |
|
|
|
 |
adamu

|
|
|
|
 |
bebes

Pomogła: 4 razy Dołączyła 945 dni temu Posty: 3818 Skąd: Dziki Zachód
|
Wysłany: 2008-08-10, 23:14
|
|
|
| leon napisał/a: | | pewnie powstał na czyjeś zamówienie bo piszą tam ile procent można zarobić i jaka to wspaniała inwestycja ale o ostatnich spadkach to jakoś cicho, woda w ustach. ktoś utopił kasę ale ma chyba dojścia do mediów i próbuje wpływać ale chyba się nie uda bo nawet największy matoł zanim włoży kasę w interes najpierw trochę popyta |
Autorami sa pracownicy e-numizmatyki. |
|
_________________ Pozdrawiam_bebeś
"Jak było, tak było, przecież jakoś było, jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było." J.Hasek. |
|
|
| Poziom: 46 HP |
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2008-08-10, 23:17
|
|
|
| bebes napisał/a: | | leon napisał/a: | | pewnie powstał na czyjeś zamówienie bo piszą tam ile procent można zarobić i jaka to wspaniała inwestycja ale o ostatnich spadkach to jakoś cicho, woda w ustach. ktoś utopił kasę ale ma chyba dojścia do mediów i próbuje wpływać ale chyba się nie uda bo nawet największy matoł zanim włoży kasę w interes najpierw trochę popyta |
Autorami sa pracownicy e-numizmatyki. |
to wszystko wyjaśninia dlatego artykuł jest taki a nie inny .... |
|
_________________ "Każde działanie niesie ze sobą ryzyko, ostrożność zatem nie na unikaniu niebezpieczeństw polega , ale na szacowaniu ryzyka i zdecydowanym działaniu".
http://i42.tinypic.com/dynpjk.gif |
|
|
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
|
Syn_Sama

|
Wysłany: 2008-08-11, 06:03
|
|
|
troche podejrzany ten artykul...to takie troszke odgrzewane ziemniaki i cos mi mowi,ze znalazl sie w tym a nie innym miejscu i o tej a nie innej porze nieprzypadkowo....
ktos chyba naiwnie wierzy,ze za pomoca takich "arcydziel" wskrzesi to co bylo dwa lata temu,zapominajac,ze nic dwa razy sie nie zdarza..ale coz..jak widac,probowac mozna |
|
_________________ "Nie mówię, że nie lubie pieniędzy, mało jest ludzi,którym marzy się życie w nędzy" - FISZ |
|
|
|
 |
partnercom

Wiek: 24 Dołączył 786 dni temu Posty: 30 Skąd: Węgorzewo/ Gdynia
|
Wysłany: 2008-08-11, 09:32
|
|
|
Ależ się zdobyli na wypociny. Nawet nie będę komentował tego artykułu. Albo nie, skomentuję! Oto komentarz: . |
|
_________________ Pozdrawiam! Piotrek |
|
|
|
 |
sh4
Dołączył 938 dni temu Posty: 24
|
Wysłany: 2008-08-25, 15:57
|
|
|
witam po dłuższej przerwie. wszystko wskazuje na to, że za chwile rozpocznie się kolejna nagonka na monety III RP, do sokoła włącznie. cyfry na allegro nie kłamią. dla mnie to i dobrze bo chcę wszystko sprzedać. wprawdzie podaż jest na wyjątkowo niskim poziomie, ale nawet jak się zwiększy to naganiacze pewnie zrobią swoje. ten pociąg za chwilę pewnie odjedzie |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-08-25, 16:02
|
|
|
| Cytat: | | wszystko wskazuje na to, że za chwile rozpocznie się kolejna nagonka na monety III RP, do sokoła włącznie. cyfry na allegro nie kłamią. |
A co konkretnie masz na myśli? |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|
|
|
|
 |
sh4
|
Wysłany: 2008-08-25, 18:33
|
|
|
| unknown napisał/a: | | Cytat: | | wszystko wskazuje na to, że za chwile rozpocznie się kolejna nagonka na monety III RP, do sokoła włącznie. cyfry na allegro nie kłamią. |
A co konkretnie masz na myśli? |
ceny odbiły i forum odżyło. a jak ceny będę rosnąć (chociażby powoli) to nic nie wiadomo. mam jakieś takie dziwne przeczucie, że to jeszcze nie koniec rynku sreberek III RP. zobaczymy jak to się potoczy, ja chce wyskoczyć z żelastwa więc mi to na rękę. |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-08-25, 21:11
|
|
|
| Cytat: | | ceny odbiły i forum odżyło. a jak ceny będę rosnąć (chociażby powoli) to nic nie wiadomo. mam jakieś takie dziwne przeczucie, że to jeszcze nie koniec rynku sreberek III RP. zobaczymy jak to się potoczy, ja chce wyskoczyć z żelastwa więc mi to na rękę. |
Ceny nie będą przecież stały w miejscu, nawet jak spełnią się przewidywania i na jakieś specjalne wzrosty nie będzie co liczyć, jakaś fluktuacja cen zawsze będzie.
Problem w tym, że chętnych do "wyskoczenia z żelastwa" jest bardzo dużo i jakikolwiek sensowny wzrost spowoduje zalew ofert, który znów zbije ceny.
To bardzo realny scenariusz.
| Cytat: | | że to jeszcze nie koniec rynku sreberek III RP |
Koniec rynku na pewno nie, pytanie tylko czy da zarobić.
Obecne ceny są trzymane nadzieją wielu osób na sprzedaż po lepszej cenie.
Może być też tak, że ceny będą jeszcze niższe niż były w dołku.
Mogą być też poniżej emisyjnej.
Przecież jak odrzucimy motyw inwestycyjny, to okaże się, że Sokoła (i nie tylko) wcale nie trzeba tak dużo, jak go wybito...
Reasumując - ostatnie ruchy cen nie świadczą absolutnie o niczym - ani o nowych wzrostach, ani o przyszłym załamaniu rynku, to po prostu normalne zjawisko. |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|
|
|
|
 |
leon
|
Wysłany: 2008-08-25, 22:00
|
|
|
| drogi unknown, tu muszę się z tobą nie zgodzić, bo zarówno sokoła jak i innych monet wybito tyle ile potrzeba. było zapotrzebowanie to wybito!!! co z tego wyniknie?-niech sie martwią ci którzy takie potrzeby mieli. przecież nikt im ręki nie wykręcał i krzyczał "kupuj". myślę, że spora liczba ludzi ot tak po prostu zostanie z monetami. wrzucą je w jakieś pudełko i tyle |
|
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2008-08-26, 00:20
|
|
|
| leon napisał/a: | | drogi unknown, tu muszę się z tobą nie zgodzić, bo zarówno sokoła jak i innych monet wybito tyle ile potrzeba. było zapotrzebowanie to wybito!!! |
Drogi Leonie teraz ja się z Tobą nie zgodzę, było zapotrzebowanie inwestorów --> to wybito , jak odpadną inwestorzy --> będzie tych monet duzo za dużo ...to zdaje się miał na myśli unknown ...
Zobacz co się dzieje w tym roku ...inwestorów na monety z 2008 r brak ...a monety tłuką dalej w ogromnych nakładach ...wygląda to tak jak by się rozpędzili i zapomnieli włączyć hamulec ....a porównujac to do jazdy samochodem ....przy dużej prędkości - długa droga hamowania ...a na taką sie nie zanosi , bo z tego co widać nikt nie nacisnął nawet hamulca ...albo kraksa ... |
|
_________________ "Każde działanie niesie ze sobą ryzyko, ostrożność zatem nie na unikaniu niebezpieczeństw polega , ale na szacowaniu ryzyka i zdecydowanym działaniu".
http://i42.tinypic.com/dynpjk.gif |
|
|
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

|
Wysłany: 2008-08-26, 07:26
|
|
|
a wlasnie,ze nie brak
popatrz tylko na sasiednie forum na dzial "III RP- srebro",tam az kipi od plonnej nadzieji i dzikiego pragnienia,aby rok 2008 byl dobra inwestycja...co oczywiscie z takimi nakladami nie jest mozliwe,ale sprobuj tam to napisac..zakracza Cie
tak wiec dalej sie to jakos toczy...a pozostanie tylko pył...takie jest moje zdanie |
|
|
|
|
 |
leon
|
Wysłany: 2008-08-26, 07:51
|
|
|
| ten temat wałkowaliśmy już parę razy i raczej wszyscy zgadzamy sie z co do kwestii głównej natomiast różnice są drobne, choćby ta o wysokości nakładów. dalej twierdzę, że wybito tyle monet ile potrzeba. było zapotrzebowanie to wybito. kwestią wtórną jest to dla kogo tyle wybito(inwestorzy tez ludzie i mają prawo do swego pieniążka) i po co tyle bito gdy stało sie jasne, że to jest bez sensu. jestem w stanie zrozumieć mennice, że chciała się nachapać ale oni waląc kolejne duże nakłady, wykonali typowe podcięcie gałęzi na której siedzą. przy mądrym sterowaniu nakładami mogliby trzepać kasę latami a tak to kiszka. nie wierzę, że jeśli ktoś się wkopał i ma pudło monet, to da się skusic na nowe emisje |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

|
Wysłany: 2008-08-26, 09:31
|
|
|
mysle,ze przyczyny sa dwie
w NBP prosto i nieskomplikowanie pomysleli "lapiemy tyle kasy ile sie da,bo akurat jest popyt,potem moze byc roznie",a druga przyczyna to jakas chec wykazania sie i likwidacji kolejek przed oddzialami....ktos pewnie niezla premie za to dostal |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-08-26, 09:48
|
|
|
NBP w sumie musiał podnieść nakłady w odpowiedzi na tą histerię.
W przypadku utrzymania relatywnie niskich nakładów pod bankami w dniu emisji działyby sie dantejskie sceny (już prawie tak było), był również problem z lewymi interesami parcowników - spekulacja generalnie źle się kojarzy...
Szybko pojawiłyby się zarzuty właśnie i zbyt niski nakład i prowokowanie problemów.
To NBP przebił ta bańkę i zalał obecnie rynek monetami (patrz zmiany w planie emisyjnym).
A zachowania niektórych "inwestorów" są dobrym studium przypadku dla niejednego badacza... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|
|
|
|
 |
|
sh4
|
Wysłany: 2008-08-26, 13:04
|
|
|
unknown na kazdym rynku (akcji, surowców, pewnie tez numizmatyki) jest prawdopodobnie tak, że sterują nim grube ryby, które wytyczają trendy. jak zechcą to będzie rosło/spadało. zarabiają ogromną kasę, ale nie wszystkich leszczów z niej wytrzepią. część leszczy przy okazji też zarobi.
w przypadku monet sytuacja jest o tyle prosta, że popyt trafia podaż na allegro. przypomina mi sie sytuacja z korzeniem i sokołem gdy wszystkie nowe aukcje były automatycznie podbijane do odpowiednich poziomów przez zorganizowane bandy, które w międzyczasie wyprzedawały swoje zapasy. ten proces trwał wiele tygodni. rok 2008 jest stracony, inaczej twierdzą ci co są zapakowani w pekiny, kazimierze, itd. obecne odbicie jest prawdopodobnie efektem znikomej podaży monet i odreagowania (bo ile może spadać). na jesieni spekulacja będzie dotyczyła tych wybitych do sokoła włącznie, pewnie te tańsze podrożeją, np. haczow, toruń, dożynki, jasna góra. te po ok 300-350zl pewnie dobija do 500zl nocka, dyngus, malbork, senat. jak się rozpocznie owczy pęd to będzie jak rok temu, a odpowiednie osoby już zadbają aby trwał jak najdłużej. wiem, że to jest chore i znowu masa ludzi będzie płakać, ale jak napisałem chcę się pozbyć żelastwa (może sobie kilka szt. zostawię), postaram się też być szybszym od tysięcy innych inwestorów myślących podobnie. więc niech naganiają
ostatnio mniej się interesowałem monetami, więc w sumie nie wiem co warto teraz kupić. aha, no i czekam aż mozart i cezanne zaczną gonić chopina |
|
|
|
|
 |
jako

Dołączył 748 dni temu Posty: 378 Skąd: europa
|
Wysłany: 2008-08-27, 23:35
|
|
|
kilka uwag i przemyslen.
Numizmatyka to moje hobby od dziecinstwa.
Jakis czas temu bedac czlonkiem PTNiA kupowalo sie monety lustrzane praktycznie po nominale . Kolekcjonerow lustrzanek bylo moze naprawde 10.000 w calej Polsce.Naklady byly raczej niskie do dzisiejszych.Ogolnie polskie monety nie sa tematem interesujacym w Europie czy na swiecie (nie liczac polonii),jedynie niektore pozycje tematyczne(zwierzeta,zaglowce,sportowe...) wybijaly sie i mozna bylo dostac wysoka cene na zachodzie.Dzisiaj kolekcjonerow ktorzy kupuja monety do szuflady jest wiecej mysle jednak ze ok 15.000 osob,reszta to roznego rodzaju inwestorzy.Numizmatyka stala sie od jakiegos czasu rynkiem i panuja teraz zasady rynkowe popytu i podazy.NBP poddal sie tez temu .Naklady z roku na rok rosna i to w zawrotnym tepie .Kolekcjonerow raczej w takim tepe nie przybywa badz sa to kolekcjonerzy sezonowi.Do niedawna kupowalo sie w Polsce starocie,monety,banknoty i poczowki bo byly rozsadne ceny teraz praktycznie wszystko mozna taniej kupic na zachodzie bo ceny sa oderwane od rzeczywistosci.Rynek kolekcjonerski (nie tylko monet ale banknotow,pocztowek ) jest tak rozbuchany a ceny staly sie NIEREALNE.Podobnie bylo na gieldzie kiedy przez jakis czas praktycznie wszystko szo do gory i praktycznie kazdy papier (niezaleznie od wynikow spolki) szedl do gory .Wszyscy zaczeli "grac na gieldzie" potem przyszedl krach i wielu ,ktorzy kupili przesacowane aukcje duzo stracilo.Dzis na rynku numizmatycznym jest podobnie.Kto kupil blisko ceny emisyjnej ten raczej przez najblizsze kilka lat (do wejscia Euro ale o tym za chwile)nie stracil .Oczywiscie kto kupil 1 monete do zbioru to nie jest tak wazne czy kosztuje ona 100 czy 500 (jesli 1000 i wiecej to dobrze :)) ale jesli ktos kupil "worek"lustrzanek 10 czy20 zl nominalu z nakladem powyzej 100.000 szt. po cenie 300 za szt czy wyzszej to jest to bardzo ryzykowna inwestycja na dluzsza mete (oczywiscie nie mowie o ciekawej tematycznie w szerszym wydaniu tzn na zachodze lub na swiecie)
I teraz kilka slow o Euro. Sytuacja na zachodzie po wprowadzeniu Euro diametralnie sie odmienila napisze na przykladzie Niemiec najwiekszego rynku kolekcjonerskiego w Europie.Ceny lustrzanek sie zalamaly to malo powiedziane praktycznie wiele monet lustrzanych mozna bylo kupic po nominale nie po cenie emisyjnej 3krotnie wiekszej tylko PO NOMINALE.
Wielu oddawalo popularne wydania sreber ostatnich lat do bankow w poczatkowej fazie wymiany na Euro po cenie nominalnej a po takiej wymienia bank monety.Prakrycznie teraz rynek lustrzanek ery przed Euro powoli sie uklada ale tylko dla wydan niskonakladowych badz ciekawych tematycznie.Podobnie bedzie w Polsce.Generalnie w Europie nastapil odwrot od starych lustrzanek i przestawienie sie na zbieranie Euro .Ceny lustrzanek w walutach narodowych nie maja porownania do cen lustrzanek Euro .Euro obecnie zbiera caly swiat a srebra w bylych walutach glownie kolekcjonerzy z danego kraju.Polski rynek kolekcjonerski to praktycznie kilka badz kilkanascie tysiecy kolekcjonerow (a i tu znaczna czesc to ludzie z chwilowo "wolna gotowka" w czasie okresowej poprawy gospodarczej w Polsce) a reszta to "inwestorzy" kupujacy od kilku sztuk do calych pudelek workow itp. do czasu do czasu. |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-08-28, 13:41
|
|
|
| Cytat: | I teraz kilka slow o Euro. Sytuacja na zachodzie po wprowadzeniu Euro diametralnie sie odmienila napisze na przykladzie Niemiec najwiekszego rynku kolekcjonerskiego w Europie.Ceny lustrzanek sie zalamaly to malo powiedziane praktycznie wiele monet lustrzanych mozna bylo kupic po nominale nie po cenie emisyjnej 3krotnie wiekszej tylko PO NOMINALE.
Wielu oddawalo popularne wydania sreber ostatnich lat do bankow w poczatkowej fazie wymiany na Euro po cenie nominalnej a po takiej wymienia bank monety. |
Ciekawe rzeczy piszesz...
Na wielu forach bardzo często padało pytanie - jak to było po wprowadzeniu Euro na zachodzie...?
Nikt nie miał informacji i wtedy nie obserwował rynku pod tym kątem, a wszystko to z jednego prozaicznego powodu - niewielu się wtedy tym interesowało.
Niepoprawni optymiści uparcie wieszczący wielką przyszłość dla wysokonakładowych sreber nigdy pewnie nie zadali sobie trudu, by prześledzic emisje wysokonakładowych lustrzanek np. Niemiec Deutsche Mark i sprawdzić ich obecne notowania na Ebay.
A rynek niemiecki jest właśnie bardzo podobny do naszego, jest pod względem kolekcjonerskim chyba najbardziej rozwinięty w Europie na zachód od nas...
Zdarza mi się pisać o możliwości wyceniania naszych lustrzanek w cenach emisyjnych i niższych - wg Twoich informacji możliwa jest opcja jeszcze straszniejsza - nominał (choć nam to chyba nie grozi z uwagi na cenę srebra w monecie).
Jednak wystarczy odrobina wyobraźni, by prawidłowo przewidzieć przyszłość dla monet, których jest tu, nad Wisłą kilka milionów...
Ps.
W sobotę o 16.10 w TVN24 o Euro na Słowacji |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

|
Wysłany: 2008-08-28, 16:23
|
|
|
zwyczajnie jest to dowod na to,ze posiadacze polskich sreber z wielotysiecznym nakladem to nie tyle inwestorzy na powaznie,co raczej drobni handlarze,ktorym zalezy,aby podtrzymana byla wizja swietnej inwestycji w te blaszki..
a ze za 5 lat ( circa ) beda one warte 1/4 obecnej wartosci..coz..to powinien wiedziec kazdy rozsadny czlowiek i sam zadecydowac czy wywalac na to kase,czy nie.. |
|
|
|
|
 |
jako

Dołączył 748 dni temu Posty: 378 Skąd: europa
|
Wysłany: 2008-08-29, 02:17
|
|
|
oczywiscie wymiana byla prawie 7 lat temu i ceny kruszcow byly inne niz dzisiaj.Choc obecnie srebro polecialo - 30 % na wartosci w ciagu 6 miesiecy...Te 7 lat to jednak kawak czasu i wtedy ceny mialy inna wartosc niz dzisiaj tak ze nie grozi sprzedawanie monet po nominale bo za 5 lat to dzisiejsze 10 zlotych moze miec zupelnie inna wartosc zaleznie od wzrostu badz spadku inflacji i jednak sytuacji gospodarczej kraju.
Generalnie rarytasy raczej beda mniej lub wiecej wyceniane natomiast wysokonakladowki ...no coz...
Nie jest moja intencja straszyc kogokolwiek ,kazdy podejmuje decyzje na podstwie wielu roznych czynnikow nie mniej nie jest normalne jesli ceny w ostatnich 3 - 4 latach szybuja do nieba w tak zawrotnym tempem.Bo ani ogolnie ludzie w Polsce nie zarabiaja co roku o 50 % wiecej ani tez nie produkuje i sprzedaje sie teraz z taka dynamika (powiedzialbym raczej ze pojawia sie pewne spowolnienie -mam nadzieje ze to tylko chwilowe )
P.s. do tematu: jeszcze z chwila przyjecia Euro nie to bylo chyba najbolesniejsze ze ceny spadly (bo w sumie wtedy nie byly one az tak przeszacowane jak dzis w wielu wypadkach)
ale to ze nastapil masowy odwrot od monet przed euro i byl czas i to nawet do dzis jest widoczne dla wysokich nakladow ze po prostu nawet mimo spadkow cen nie bylo chetnych do kupienia i w tym byl problem (glownie dla inwestorow posiadajacych duze zapasy
Ja sam dostalem w rozliczeniu kilka calych stron takich monet po cenie nominalnej a pozniej nie dalo sie tego sprzedac i byly smieszne sytuacje na aukcjach ze przy wiekszych ilosciach aukcje konczyly sie z cena troszke ponizej wartosci sumy nominalow ( jesli ktos dal aukcje od 1 Euro... i mlepiej by wyszedl gdyby je oddal w banku) |
|
|
|
|
 |
adamu

|
Wysłany: 2008-09-02, 12:47
|
|
|
| Kolejny bzdurny artykuł o nowym hicie i jak to można zarobić na Sybirakach 40% Artykuł z wp.pl |
|
|
|
|
 |
|
|