|
|
| Autor |
Wiadomość |
leon
Dołączył 869 dni temu Posty: 159
|
Wysłany: 2008-07-14, 11:13
|
|
|
| tu chyba nie chodzi o nadzieję, że ruszy a raczej o jakąkolwiek nadzieję. jeśli nakupiłes drogo i masz pół szuflady sreber a one poleciały na łeb to chciałbyś to sprzedać bez straty, cokolwiek zrobić żeby nie okazało się, że dałeś ciała. część z posiadaczy naopowiadała wokoło jacy to oni mądrzy, jacy stratedzy finansowi, wykłócali się z przyjaciółmi kto ma rację a tu nagle porażka. trudno sie do niej samemu przyznać więc trwają w nadziei, że to inni się pomylili, że może jakoś się uda i stąd te komentarze o rychłych wzrostach polskich sreber |
|
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2008-07-14, 16:16
|
|
|
| leon napisał/a: | | trudno sie do niej samemu przyznać więc trwają w nadziei, że to inni się pomylili, że może jakoś się uda i stąd te komentarze o rychłych wzrostach polskich sreber |
zgadzam się z Tobą ....ja czytając nieraz na sąsiednim forum o srebrach, o oczekiwaniach na ich wzorsty , o emocjach jakie tam panują , ......nasuwają mi się odczucia jak by piszący się sami pocieszali ....każde drgnięcie ceny na aukcji wskazuje dla nich prognozę na rychły wzrost ....ale czas to wszystko zweryfikuję |
|
_________________ "Każde działanie niesie ze sobą ryzyko, ostrożność zatem nie na unikaniu niebezpieczeństw polega , ale na szacowaniu ryzyka i zdecydowanym działaniu".
http://i42.tinypic.com/dynpjk.gif |
|
|
| Poziom: 27 HP |
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
leon
|
Wysłany: 2008-07-14, 17:22
|
|
|
| nikt nie wie w którą stronę potoczą się ceny naszych sreber a będąc człowiekiem życzliwym z natury, życzę posiadaczom żeby nie stracili na swoich inwestycjach, marzeniach, nadziejach . napisałeś, że czas to wszystko zweryfikuje ale musisz pamiętać, że czas zweryfikuje i nasze decyzje. monety euro postrzegane są przez innych zbierających i inwestujących jako strata, jako przedmiot nie warty zainteresowania. myślisz, że jesteśmy mądrzejsi, sprytniejsi od innych kupując monety euro? |
|
|
|
|
 |
adamu

Dołączył 930 dni temu Posty: 280
|
Wysłany: 2008-07-14, 17:38
|
|
|
| gregi1973 napisał/a: | .... czytając nieraz na sąsiednim forum o srebrach....,
....każde drgnięcie ceny na aukcji wskazuje dla nich prognozę na rychły wzrost |
Dokładnie tak. Każdy wyskok cenowy powyżej jakiegoś tam poziomu jest brany za początek wzrostów (jeśli coś zostało taniej sprzedane to przemilczają), później piszą ile to % wzrosło w tydzień (zawsze na podstawie jednej aukcji) - w końcu trzeba się jakoś pocieszać
| leon napisał/a: | | czas to wszystko zweryfikuje ale musisz pamiętać, że czas zweryfikuje i nasze decyzje. monety euro postrzegane są przez innych zbierających i inwestujących jako strata |
Zdecydowanie musimy pamiętać o całej sytuacji mającej miejsce w tym roku i starać się kierować zdrowym rozsądkiem kupując euro (zwłaszcza większe ilości), wszystko zależy od tego co Ogół Zbieraczy będzie kolekcjonował za te kilka lat.
Euro to zdecydowanie dla mnie inwestycja długoterminowa (na tyle długa bym nie pamiętał co po ile teraz kupowałem). Natomiast 95% inwestorów sreber IIIRP myślało i myśli krótkoterminowo (stąd to sprawdzanie co o ile % wzrosło w tydzień czasu). |
|
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2008-07-14, 21:59
|
|
|
Wydaje mi się ,że wiekszośc tych osób piszących o wzrostach sreber - mało ma wspólnego z kolekcjonowaniem monet ....poprostu w pewnym czasie widząc , że można na nich szybko zarabiać , zaczeli kupować masowo nie patrząc ile za nie płacą ( sami nakręcali cenę ), nie zastanawiając się , że to nie będzie trwało wiecznie przynajmniej wzrosty w tak szybkim tempie ...licząc na ciągły spory zysk ...aż przyszedł moment ...ze niektóre monety zaczeły osiągać można śmiało powiedzieć " kosmiczne ceny "...do tego wszystkiego sprytnie wkomponowała się polityka NBP - widząc wzrost zamówień i chcąc wszystkim dogodzić ...zaczeli stukać kolejne emisje w nakładach coraz większych ...co tylko przyspieszyło i tak nieuniknione załamanie rynku
Niektórzy jeszcze się chyba nie mogą się z tym pogodzic ...bo już od dobrych kiulku miesięcy oferują na aukcjach monetę z abonamentu na 2009 rok ( JASZCZURKA )
I czytając nieraz teksty na forum typu " Czy warto zainwestować w Herberta " itp ...zastanawiam się czy piszący to " żartuje " czy poprostu ma trochę ...................
| leon napisał/a: | | ale musisz pamiętać, że czas zweryfikuje i nasze decyzje. monety euro postrzegane są przez innych zbierających i inwestujących jako strata, jako przedmiot nie warty zainteresowania. myślisz, że jesteśmy mądrzejsi, sprytniejsi od innych kupując monety euro? |
oczywiście czas zweryfikuje wszystko i o tym pamiętam , czy jesteśmy sprytniejsi...? - ja do tego tak nie podchodze - , nie zamykam się do zbierania jednego rodzaju monet , zbieram te , które mi się podobają-, wiec w swoich zbiorach mam oprócz monet euro , także i monety z z innych państw min Ukrainy, Białorusi , sporą kolekcję monet o tematyce marynistycznej ( tu monety z najróżniejszych , nawet i bardzo egzotycznych państw) ostatnio zbieram tez nasze " dukaty lokalne- czy jak ktoś woli żetony " - bo mi się podobają - wszystko co zbieram - traktuje jako bardzo długą lokatę , mam tez oczywiście i polskie srebra - ale tylko te które mi się podobały i wcale nie mam zamiaru się z nimi rozstawać , gorączka polskich sreber mnie - omineła - bo nie nastawiałem się na szybkie pieniądze z monet .... a jezeli ktoś twierdzi , że zbieranie monet euro to strata ... ( to chyba tylko dla tego - że nie można na nich zbijac takich "kokosów" jak do pewnego czasu na "srebrach ") to niech ich nie zbiera ... |
|
_________________ "Każde działanie niesie ze sobą ryzyko, ostrożność zatem nie na unikaniu niebezpieczeństw polega , ale na szacowaniu ryzyka i zdecydowanym działaniu".
| Ostatnio zmieniony przez unknown 2008-07-14, 22:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-07-17, 10:05
|
|
|
| Cytat: | | nikt nie wie w którą stronę potoczą się ceny naszych sreber a będąc człowiekiem życzliwym z natury, życzę posiadaczom żeby nie stracili na swoich inwestycjach, marzeniach, nadziejach . napisałeś, że czas to wszystko zweryfikuje ale musisz pamiętać, że czas zweryfikuje i nasze decyzje. |
Takie podejście jak Twoje chwali się z przyczyn czysto ludzkich ale jest też prozaiczny - ekonomiczny wymiar takich życzeń - oczekiwań.
Pęknięcie bańki i straty w jednej dziedzinie podważają zaufanie do całego rynku, w tym - konkretnie do polskiego złota i monet zagranicznych.
Z tego punktu widzenia skutki działania spekulantów uderzają również w inwestujących w Euro.
Dziwi mnie tylko, że w tym procederze uczestniczyło tak wiele renomowanych (myślałby kto ) firm-sklepów, którym teoretycznie powinno zależeć na stabilnym rozwoju rynku i jakiejkolwiek edukacji.
Mogę tu przytoczyć artykuły, wykresy i analizy płodzone przez "fachowców" brylujących w ostatnim czasie w mediach i firmujących logo swojego biznesu pnące się w górę hiperbolicznie wykresy i przekonujących, że "drzewa rosną do nieba"...
Śmiech na sali...
Jeżeli robili to świadomie, to dyskwalifikuje ich to z punku widzenia etyki biznesu, a jeżeli nieświadomie, to dyskwalifikuje ich jako fachowców i stawia w jednym rzędzie z handlarzami kartoflami.
Także umówmy się - życzliwość życzliwością, możemy wzruszyć się dolą posiadacza np. kilkudziesięciu polskich sreberek ale zostawmy sobie jakis margines i obserwujmy z ciekawością (i satysfakcją) jak te wydarzenia wpłyną na kondycję finansową firm zachęcających do taśmowego "inwestowania" w kartofle.
Wiem, wiem, biznes to biznes, jak można zarobić to trzeba zarobić ale biznes monetowy to nie jest taki zwykły biznes - zaufanie buduje się latami a najbardziej wartościowi klienci to kolekcjonerzy.
Ciężko budowac rynek przesuwając środek ciężkości na inwestorów i wpuszczając tysiące ludzi w kanał.
Żeby było jasne - każdy ma swój rozum i podejmuje autonomiczne decyzje ale mój zarzut wynika z braku jakiejkolwiek edukacji i braku chłodnych analiz (na własnych stronach internetowych), które mogłyby pomóc podejmować ludziom właściwe decyzje - a monety by i tak sprzedali.
Ps.
Jest jeszcze wiele, wiele, wiele sreber IIIRP w prywatnych szufladach i firmowych magazynach czekającyh na "lepsze czasy"...
Nakłady srebra NBP - łącznie:
2004 rok - 967 000 sztuk
2005 rok - 1 124 000 szuk
2006 rok - 841 900 sztuk
2007 rok - 618 000 sztuk
W sumie 3 550 900 sztuk tylko z ostatnich kilku lat.
Na Allegro w ofercie jest obecnie 2 300 sztuk (wszystkich) tj. ok. 0,06%
Jeszcze doczekamy cen niższych niz emisyjne...
| Cytat: | | monety euro postrzegane są przez innych zbierających i inwestujących jako strata, jako przedmiot nie warty zainteresowania. myślisz, że jesteśmy mądrzejsi, sprytniejsi od innych kupując monety euro? |
Hmm... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

Dołączył 944 dni temu Posty: 205
|
Wysłany: 2008-07-17, 14:27
|
|
|
Panowie,czytajac Wasze posty na ten temat trudno sie z nimi nie zgodzic..
wrecz przeciwnie bije z nich zdrowy rozsadek oraz rzeczowa ocena sytuacji,wiec wlasciwie trudno dodac cos nowego,co nie byloby juz napisane...i to zarowno jesli chodzi o machine spekulacyjna na blachach III RP,jak i zachowanie sie firm numizmatycznych...
oczywiscie macie racje tez w sprawie euro...
bedac ostroznym optymista widze przyszlosc tych monet w rozowych okularach,ale tez wielce prawdopodobne jest,ze monety te"rozkwitna" za 10-15-20 lat..bo po takim czasie moneta w dobrym stanie zachowania i o niskim nakladzie swoja wartosc okaze z nawiazka..
byc moze beda radoscia dla naszych spadkobiercow,co jest tym bardziej cenne
inwestujmy wiec z rozsadkiem i cierpliwoscia,ktora jak wiadomo jest cnota..a szansa na sukces jest spora |
|
_________________ "Nie mówię, że nie lubie pieniędzy, mało jest ludzi,którym marzy się życie w nędzy" - FISZ |
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2008-07-17, 21:31
|
|
|
| Syn_Sama napisał/a: | i zachowanie sie firm numizmatycznych...
|
apropo sklepów ...to jeden z największych .....umiścił ogromną reklamę monet w GW...a dodatkowo ...czytałem że spore pretensje mają stali klienci ...gdzyż majac wykupione abonamenty ...za monety płaca drożej ...niż sklep sprzedaje je później w wolnej sprzedaży ...a to już chyba nie jest fer..... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
Legion

Dołączył 942 dni temu Posty: 187 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-07-17, 23:14
|
|
|
| Cytat: | | a to już chyba nie jest fer..... | A gdyby bum na monety utrzymywal sie nadal i dzis np Getto chodziloby po 250 zlotych to byloby fer gdyby sklep chcial taka cene albo zblizona do allegrowej?
To jest ryzyko abonamentow i z tym ryzykiem trzeba sie liczyc. |
|
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2008-07-17, 23:41
|
|
|
| Legion napisał/a: |
To jest ryzyko abonamentow i z tym ryzykiem trzeba sie liczyc. |
Zgadza się ....tylko muszą również sprzedający pamietać , że na 2008 roku - ich handel się nie kończy .....i na 2009 też będą chcieli sprzedac abonamenty .....a wtedy mogą raczej pomarzyć o ich sprzedazy ...po takich praktykach jakie teraz stosują ....wypowiadam się neutralnie ...bo nie posiadam abonamentu ....
nie mówie , że mają sprzedawać w cenach z aukcji allegro , ale stałym klientom też dac jakiś rabat - bo stałych klientów powinno się szanować ...bo to podstawa do sukcesu w handlu |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

|
Wysłany: 2008-07-18, 06:57
|
|
|
pomijajac nawet sama branze numizmatyczna..nie spotkalem sie w Polsce z czyms tak egzotycznym jak "szanowanie klienta" i to nie jest puste narzekanie,tylko doswiadczenia z autopsji ))
ostatnio mam sporo sytuacji ktore na to wskazuja dobitnie,az glowa boli.. |
|
_________________ "Nie mówię, że nie lubie pieniędzy, mało jest ludzi,którym marzy się życie w nędzy" - FISZ |
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2008-07-18, 08:57
|
|
|
| Syn_Sama napisał/a: | pomijajac nawet sama branze numizmatyczna..nie spotkalem sie w Polsce z czyms tak egzotycznym jak "szanowanie klienta" i to nie jest puste narzekanie,tylko doswiadczenia z autopsji ))
To niestety jest duży problem moze kiedys nasi sprzedawcy się tego nauczą .... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
|
Siyey
|
Wysłany: 2008-07-19, 17:46
|
|
|
| Syn_Sama napisał/a: | pomijajac nawet sama branze numizmatyczna..nie spotkalem sie w Polsce z czyms tak egzotycznym jak "szanowanie klienta" i to nie jest puste narzekanie,tylko doswiadczenia z autopsji ))
Teraz w porównaniu do komuny to klienci są jak złoto :) |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

|
Wysłany: 2008-07-19, 18:37
|
|
|
ale chyba nie w Polsce... |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-07-19, 18:44
|
|
|
Nie przesadzajcie, jest parę sklepów, które traktują klienta z szacunkiem.
Dwa spośród nich są obecne również na naszym forum.
Zrobił się offtop... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

|
Wysłany: 2008-07-19, 20:01
|
|
|
..sorry unknown...
po prostu doswiadczenia ostatnich miesiecy sprowokowaly mnie do moze zbyt nadmiernego narzekania semantyczno-prowkujacego |
|
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2008-07-25, 19:45
|
|
|
[quote="unknown"]Nie przesadzajcie, jest parę sklepów, które traktują klienta z szacunkiem.
Dwa spośród nich są obecne również na naszym forum.
[quote]
Dokładnie i z takich sklepów trzeba włśnie korzystac ... |
|
| |
|
|
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
leon
|
Wysłany: 2008-07-25, 22:28
|
|
|
| dział "monety polskie" był ostatnio wizytowany 13 czerwca i widac, że zastój jest nie tylko na polskich monetach ale nawet w komentarzach o nich. nie dziwi więc takie trochę rozzłoszczenie środowiska i czasem brak życzliwości. rzeczywiście może warto docenic te sklepy które mają dobry kontakt z klientem i nie generują złości wśród i tak już wkurzonych uczestników rynku |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

|
Wysłany: 2008-07-26, 09:45
|
|
|
powiem Wam, jak to wyglada z mojego punktu widzenia....
obecni "obroncy" inwestycji w banke III RP to osoby,ktore zalapaly sie na "pociag zwany zyskiem" w ostatniej chwili i nie zdazyly z niego wysiasc w odpowiednim momencie...teraz siedza i placza myslac "jak to sie stalo" i pocieszaja sie wzajemnie na pewnym dobrze znanym forum numizmatycznym |
|
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2008-07-26, 12:57
|
|
|
Tu masz dokładną rację ...jęczą Ci co kupili trochę monet , nie analizując cen - skuszeni szybkim zyskiem ...myśląc że co kolwiek byle było to Srebro III RP - będzie nieskończenie rosło ....i niestety zrobili to niefortunnie na górce ....spadki ich zaskoczyły i dlatego teraz tyle szumu ...
Ciekawie co bedzie się działo ...jak zaczną panikę Ci którzy mają całe pudełka tych monet ... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
Syn_Sama

|
Wysłany: 2008-07-26, 16:02
|
|
|
Ci od kartnow o ktorych piszesz zakladaja teraz na tamtym forum tematy w stylu "powolna stabilizacja sreber" i inne tego typu dyrdymaly |
|
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2008-07-26, 20:34
|
|
|
| Syn_Sama napisał/a: | Ci od kartnow o ktorych piszesz zakladaja teraz na tamtym forum tematy w stylu "powolna stabilizacja sreber" i inne tego typu dyrdymaly |
No niektórzy nie poprzestają na pisaniu ...ale swoje racje podpierają także wykresami ...oraz wprowadzają "Nowe japońskie techniki analityczne na rynku monet!".... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
sh4
Dołączył 938 dni temu Posty: 24
|
Wysłany: 2008-07-26, 22:03
|
|
|
| ja tam uważam, że ceny monet IIIRP sprzed 2008r. pójdą w górę, ale nie wszystkie i nie o 150% w tydzień tylko 10-15% rocznie. i nie piszę tego bo pakowałem się na górce (nie pakowałem), mogę wszystko teraz sprzedać i wyjść prawdopodobnie na mały + (nie licząc inflacji). nbp pewnie już wie, że monety z 2008 r. długo będą zalegać w magazynach, nakład spadnie. a co później nie wiadomo. inwestowanie długoterminowe to raczej porażka bo wejdzie euro, ale to dopiero za kilka lat. krótkoterminowe, kilkumiesięczne wahania ceny są bardzo prawdopodobne. jeszcze zobaczycie, że sokół ze swoim nakładem nieraz pofrunie do góry. |
|
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2008-07-26, 22:13
|
|
|
| sh4 napisał/a: | | sokół ze swoim nakładem nieraz pofrunie do góry. |
Mam działkę pod lasem i dośc często tam fruwa sokół .... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
|
Syn_Sama

|
Wysłany: 2008-07-27, 19:42
|
|
|
i tylko ten sokol moze sie jeszcze wzniesc..ten na monecie ma za ciezkie skrzydla.. |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2008-07-28, 09:00
|
|
|
Szuflady wjeżdżają na allegro...
Spójrzcie na aukcje tego uzytkownika.
http://www.allegro.pl/sho...3114734&p=1&p=0
Tyle monet na raz i BCM!
To jest po prostu wyprzedaż.
Ciekawe co będzie z ceną... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2008-07-28, 09:35
|
|
|
Widać , że ten gośc nie wytrzymał ciśnienia i puściły mu nerwy .....coś czuje że popsuje statystyki cenowe ....niektórym analitykom z sąsiedniego forum ... |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
|
|
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|
|
|
|
 |
gregi1973

|
Wysłany: 2008-07-28, 09:45
|
|
|
Nie wiem jaka była cena emisyjna ...ale widać że ta moneta ...powoli sie do niej zbliża ...
edit
nie zauważyłem , na tym podsumowaniu jest podana - cena emisyjna 79 PLN ....no to gośc jak kupił w cenie emisyjnej ....pieniądze wycofa ...ale gdyby zrobił to na górce ...byłby nieźle zarobiony .....
Czy to zaczyna się początek wyprzedaży ...wiekszych inwestorów ....pogodzili się z tym , że już po dużym zysku i chcą wycofać kapitał .....? |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
11% |
197/1795 |
|
|