|
|
| Autor |
Wiadomość |
Tom0000
Dołączył 387 dni temu Posty: 408
|
Wysłany: 2010-01-08, 20:12 MDM - cwaniacy czy filantropi
|
|
|
Zakupilem w tym sklepie 2E Irlandia 2009 lusterko.
Od tego czasu odebralem 2 przesylki :
- jakas numiznatyczna gazete niemiecka - wyglada bezpiecznie
- ostatnio dzis - gruba przesylke z roznymi ich reklamowkami i tez wygladaloby to bezpiecznie gdyby nie to , ze w przesylce dolaczona jest 2E Portugalia 2008 lustro.
( nie w oryginalnym blistrze ale takim brzydkim kapslu leuchtturm, porysowana i brudna )
Czy ktos ma podobne kontakty z MDM ?
Nie znam niemieckiego, wiec nie jestem w stanie odczytac , czy ta moneta jako jakis odpad ze sprzedazy jest prezentem , czy tez beda oczekiwali jakiejs zaplaty ?
Czy takie wysylanie roznych rzeczy niezamowionych przez klientow to ich standardowe zachowanie ?
A moze gdzies w koncie na ich stronie domyslnie wlaczona jest zgoda na jakies domyslne zakupy ?
Z jednej strony jak mi jakies lustro przysylaja za darmo to ok, z drugiej po co mi zniszczona moneta ? |
|
|
|
|
 |
basti
Dołączył 783 dni temu Posty: 102
|
Wysłany: 2010-01-08, 20:34 Re: MDM - cwaniacy czy filantropi
|
|
|
| Tom0000 napisał/a: | Zakupilem w tym sklepie 2E Irlandia 2009 lusterko.
Od tego czasu odebralem 2 przesylki :
- jakas numiznatyczna gazete niemiecka - wyglada bezpiecznie
- ostatnio dzis - gruba przesylke z roznymi ich reklamowkami i tez wygladaloby to bezpiecznie gdyby nie to , ze w przesylce dolaczona jest 2E Portugalia 2008 lustro.
( nie w oryginalnym blistrze ale takim brzydkim kapslu leuchtturm, porysowana i brudna )
Czy ktos ma podobne kontakty z MDM ?
Nie znam niemieckiego, wiec nie jestem w stanie odczytac , czy ta moneta jako jakis odpad ze sprzedazy jest prezentem , czy tez beda oczekiwali jakiejs zaplaty ?
Czy takie wysylanie roznych rzeczy niezamowionych przez klientow to ich standardowe zachowanie ?
A moze gdzies w koncie na ich stronie domyslnie wlaczona jest zgoda na jakies domyslne zakupy ?
Z jednej strony jak mi jakies lustro przysylaja za darmo to ok, z drugiej po co mi zniszczona moneta ? |
Jak podeślesz to Ci przetłumaczę . |
|
|
|
|
 |
bebes

Pomogła: 4 razy Dołączyła 904 dni temu Posty: 3687 Skąd: Dziki Zachód
|
Wysłany: 2010-01-08, 20:37
|
|
|
Stary sposób marketingowy a nie cwaniactwo ale trzeba uważać.
Wydaje mi się, że przysłali ci kolejną monetą z "zestawu lustrzanych dwójek" - bodajże było coś na ten temat jak zaczeli sprzedawać lustrzankę irlandzką.
Teraz, co jest napisane w tym piśmie?
Być może przysłali ci ją jako kolejną "do owego zestawu" i masz ileś tam dni do zastanowienia się, podjęcia decyzji o skorzystaniu z oferty (trzeba chyba wtedy zapłacić) bądź jej odrzuceniu (trzeba by odesłać monetkę).
Nie miałam do czynienia z MDM więc trudno mi coś więcej napisać a nie chcę wróżyć z fusów.
Polecam
przetłumaczyć to sobie za pomocą google, tak wiem , wiem, jest to jako tako ale zawsze coś,
poprosić o pomoc na forum lub inną osobę znającą język niemiecki
skontaktować się z MDM i poprosić o wyjaśnienie, instrukcję. Napisać do nich np. po angielsku. |
|
_________________ Pozdrawiam_bebeś
"Jak było, tak było, przecież jakoś było, jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było." J.Hasek. |
|
|
| Poziom: 46 HP |
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
probak
Dołączył 820 dni temu Posty: 91
|
Wysłany: 2010-01-10, 00:16
|
|
|
mmmm, ja też odebrałem wspomnianą monetkę... Portugalia!
nie zamawiałem jej w MDM...
ale sprawdziłem wyciąg karty kredytowej....
Tom0000, jak płaciłeś za Irlandię? Sprawdź kartę kredytową i daj znać... |
|
|
|
|
 |
basti
Dołączył 783 dni temu Posty: 102
|
Wysłany: 2010-01-10, 08:43
|
|
|
| probak napisał/a: | mmmm, ja też odebrałem wspomnianą monetkę... Portugalia!
nie zamawiałem jej w MDM...
ale sprawdziłem wyciąg karty kredytowej....
Tom0000, jak płaciłeś za Irlandię? Sprawdź kartę kredytową i daj znać... |
W MdM zamawiając 2 EURO PP np. Irlandia w cenie specjalnej "wykupujecie abonament" na dalsze emisje 2 EURO PP. Stoi jak wół , że mniej więcej co 4 tygodnie będziecie otrzymywać kolejną monetę 2 EURO "do wglądu" - bez zobowiązań. Jeśli chcecie zatrzymać , to trzeba zapłacić. Jeśli nie, to odesłać. Termin na odesłanie : 14 dni, jeśli nie odeślecie w tym czasie - moneta jestr traktowana jako kupiona. I tak to będzie trwało, aż w formie pisemnej lub rozmowy telefonicznej "wymówicie tą usługę.
Tu są opisane dokłądnie warunki zakupu:
http://www.mdm.de/shop/ac...muenzen-PP.html |
|
|
|
|
 |
probak
|
Wysłany: 2010-01-11, 13:25
|
|
|
Jaka szkoda, że nie znam tego języka ;)
koleżanki pomoc potrzebna - była potrzebna przy zamawianiu, będzie potrzebna przy wypowiadaniu umowy ;) |
|
|
|
|
 |
jako

Dołączył 707 dni temu Posty: 373 Skąd: europa
|
Wysłany: 2010-01-11, 21:25
|
|
|
gdzies widzialem ostatnio artykul ,gdzie pisali o sporych przychodach tej firmy.
Jesli nie wymowisz tego abonamentu (biarac jedna monete-nawet jako gratis wchodzisz wlasnie w "abonament" ,beda ci oni przesylac podobne eksponaty ,w wiekszosci po znacznie zawyzonej cenie i malo interesujace tematycznie czy inwestycyjnie.
Ktos z bliskich kiedys wszedl podobnie w taki "abonament" biorac jedna gratisowa monete a po roku czy dwu mial ich chyba z 50 -60 w wiekszosci popularne,z cena 3 krotnej ceny sredniej ceny aukcyjnej.Monety zachwalane w folderach jako prywatna renta,zyciowa inwestycja...okazalo sie ,ze przy wejsciu euro monet tych nie chcial nikt ,mozna bylo je jedynie wydac lub wymienic po nominale...ogolnie inters ..zycia...powiem tyle ,ze rezygnacja z abonamentu miala swoj final u adwokata...
Radze uwaznie czytac podobne oferty.Czesto pierwsza moneta jest gratis lub po cenie "dumpingowej" za to kazda nastepna x krotnie drozna niz powszechnie dostepna (aukcje,internetowe,gieldy itp)Kazda przesylka ,ktora zostawisz licza jak kontynuacje ,im wiecej zostawisz tym beda cie wiecej posylac-dobry klient .Monety te sa dlatego w takich stanach bo pewnie kazda byla juz u xxx klientow i oni ja zwrocili.Ostatecznie kazda taka moneta zostaje u tego klienta ,ktory nie w pore ja odeslal. |
|
|
|
|
 |
Tom0000
|
Wysłany: 2010-01-12, 00:28
|
|
|
Juz zalatwilem wymowienie abonamentu. Emailem. Monete zwroce.
Zastanawia mnie jedno, przysylaja to listem zwyklym. Gdybym sie wyparl , to nigdy nie udowodniliby ze odebralem jakakolwiek przesylke. |
|
_________________ Moneta to cos , co jest w stanie spelniac role obiegowego srodka platniczego w sposob efektywny. |
|
|
|
 |
jako

|
Wysłany: 2010-01-12, 00:50
|
|
|
wystarczy fakt ,ze wyslali przesylke a czy doszla i w jakim stanie to pewnie wedle umowy juz twoja sprawa...ale rachunek przysla pozniej przysla i tak.
Lepiej nie wchodzic w podobne abonamenty czy inne sprzedaze wiazane ba zawsze po czasie wychodzi,ze sie ostatecznie przeplacilo lub kupilo niepotrzebne rzeczy. Inna sprawa jesli ma sie na tyle gotowki,ze kilka tysiecy w te czy w te to pikus,pan pikus |
|
|
|
|
 |
Tom0000
|
Wysłany: 2010-01-12, 10:37
|
|
|
Ten sklep wymaga do platnosci internetowej nie tylko wlaczenia na karcie platnosci internetowej ale tez korespondencyjnej i telefonicznej. Bez tej drugiej pobranie na karte jest odrzucane.
W sumie to ciekawe. Zamowiona monete przyslali mi zanim pobrali pieniadze z karty. Po jakims czasie doszedlem , ze problemem jest aktywacja platnosci telefonicznej. Aby ich odciac od karty wystarczy ja desaktywowac albo nadac jej minimalny limit kwotowy.
W korespondencji wewnatrz koperty nie bylo ani slowa o cenie i platnosci. Jakies reklamowki monet i w szczegolnosci tony medali w tym sporo zlotych.
Na kopercie naklejona byla nieprzezroczysta folia a w niej kartka z adresem.
Wrodzona podejrzliwosc kazala mi rozerwac folie i sprawdzic , czy na kartce jest cos wiecej niz adres. Okazalo sie ze to faktura ! |
|
|
|
|
 |
jako

|
Wysłany: 2010-01-12, 12:06
|
|
|
mimo wszystko nalezy jak chce sie rozwiazac tego typu umowe pisemnego potwierdzenia od nich tego faktu.Nie wiem jak dopracowane sa takie umowy na Polske,ale jak sie weszlo w taki abonament nie tak latwo z dnia na dzien z takiej wyjsc.Dlatego najlepiej zadac potwierdzenia ,zeby po kilku miesiacach nie okazalo sie ,ze jednak wedlug umowy ona nadaltrwa a oni sla dalej swoje medaliki.
Np w Niemczech jest sporo firm internetowych bardzo rzetelnych,gdzie mozna sie dogadywac co do cen czesto nizszych niz np na ebay rabatow,kosztow wysylki i nie trzeba dac sie podchodzic podobnymi abonamentami.
Wszelkie podobne umowy sa tak skonstruowane ,ze bardzo trudno je zerwac przed czasem czy nie wypelniajac innych warunkow .Zazwyczac bez pomocy prawnika trudno sie wywiklac i wysylanie i odbieranie korespondencji czy rozmowy telefoniczne moga trwac nawet kilka miesiecy jesli sie ma pecha -po prostu oni czesto potem udaja gluchych i slepych i przeciagaja sparwe do konca.
Powodzenia w pozytywnym zalatwieniu sprawy |
|
|
|
|
 |
Tom

Dołączył 880 dni temu Posty: 170 Skąd: Wrocław, Europa
|
Wysłany: 2010-01-31, 23:59
|
|
|
Dokładnie tak samo działa w Polsce coś, co się nazywa Skarbnica Narodowa. Na forum numizmatycznym Allegro już kilka razy pisali jej kliencji (a raczej ofiary). Zdaje się, że to należy do jakiejśc międzynarodowej grupy, angielskiej lun holenderskiej.
Radze omijac z daleka, bo sprzedają pospolite rzeczy po zawyzonych wielokrotnie cenach albo wciskaja jakieś "abonamenty" |
|
|
|
|
 |
|
probak
|
Wysłany: 2010-02-02, 14:32
|
|
|
a ja.... mimo, że skorzystałem z oferty rozumiem dokładnie MDM, jak BYK na stronie jest informacja o tym, że kupując pierwszą monetę decydujemy się na ABONAMENT (z którego możemy zrezygnować)
Przyznaję, że sam kupiłem monetę "na wyczucie" nie znając niemieckiego, jednak gdy spojrzała koleżanka znająca niemiecki wszystko się wyjaśniło :)
|
|
|
|
|
 |
|
|