|
|
| Autor |
Wiadomość |
bebes

Pomogła: 4 razy Dołączyła 904 dni temu Posty: 3687 Skąd: Dziki Zachód
|
Wysłany: 2009-12-08, 02:10 Finlandia 2009 - lustrzana Malina moroszka
|
|
|
| Zostanie wyprodokuwana obiegowa moneta o nominale 2€, z motywem maliny moroszki, w wersji lustrzanej. Max. nakład ma wynosić 2 500 sztuk. Pierwsza partia 500 sztuk jest już oferowana w sprzedaży. |
|
_________________ Pozdrawiam_bebeś
"Jak było, tak było, przecież jakoś było, jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było." J.Hasek. |
|
|
| Poziom: 46 HP |
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
Tom0000
Dołączył 387 dni temu Posty: 408
|
Wysłany: 2009-12-08, 10:04
|
|
|
Jest to dla mnie niejasne.
Czyli obok lustrzanego KMS 2009 wydadza dodatkowo sama lustrzana dwojke ? |
|
|
|
|
 |
bebes

|
Wysłany: 2009-12-08, 16:38
|
|
|
| Moneta ta, w tym roku, nie jest częścią zestawu monet obiegowych w wersji lustrzanej. Lustrzana moroszka jest dostępna solo w etui. |
|
"Jak było, tak było, przecież jakoś było, jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było." J.Hasek. |
|
|
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
leon
Dołączył 828 dni temu Posty: 158
|
Wysłany: 2009-12-13, 08:53
|
|
|
| Droga Bebes, piszesz, że pierwsza partia jest już oferowana w sprzedaży, ale czy mogłabyś uchylić rąbka tajemnicy, gdzie ta sprzedaż się odbywa? Po twoim poście zaraz zacząłem kopać w internecie ale nic nie znalazłem |
|
|
|
|
 |
basti
Dołączył 783 dni temu Posty: 102
|
Wysłany: 2009-12-13, 10:56
|
|
|
| leon napisał/a: | | Droga Bebes, piszesz, że pierwsza partia jest już oferowana w sprzedaży, ale czy mogłabyś uchylić rąbka tajemnicy, gdzie ta sprzedaż się odbywa? Po twoim poście zaraz zacząłem kopać w internecie ale nic nie znalazłem |
Wpisz na ebay.de Finnland 2 Euro 2009 Moltebeere PP - cena trochę poraża :( |
|
|
|
|
 |
monetownik
Wiek: 33 Dołączył 360 dni temu Posty: 206 Skąd: Dublin/Wrocław
|
Wysłany: 2009-12-23, 19:41
|
|
|
| eee - da rade kupic taniej niz na ebayu - cena ok 50-60 E jest realna a nawet taniej |
|
|
|
|
 |
bebes

|
Wysłany: 2009-12-23, 23:14
|
|
|
| monetownik napisał/a: | | eee - da rade kupic taniej niz na ebayu - cena ok 50-60 E jest realna a nawet taniej |
Taka możliwość pojawiła się w związku z...konkurencją. |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
Tom

Dołączył 880 dni temu Posty: 170 Skąd: Wrocław, Europa
|
Wysłany: 2010-02-07, 23:54
|
|
|
Dopiero w tym tygodniu pojawiła się pierwsza sztuka na Allegro. Cena wyjściowa 160,- zł i jest od razu chętny |
|
|
|
|
 |
adamu

Dołączył 889 dni temu Posty: 279
|
Wysłany: 2010-02-08, 01:54
|
|
|
| Tom napisał/a: | Dopiero w tym tygodniu pojawiła się pierwsza sztuka na Allegro. Cena wyjściowa 160,- zł i jest od razu chętny |
Nieprawda Pojawiła się już na samym początku roku. Cena 200zł i nie było chętnych.
Czasem warto przeglądać inne kategorie Fin 2009 PP |
|
|
|
|
 |
Tom

|
Wysłany: 2010-02-08, 08:33
|
|
|
Fakt, spradzałem tylko w kategorii "2 euro". Niewykluczone, że właśnie dlatego nie było chętnych, ze wystawiono w "Skandynawii". Poza tym widzę, ze moneta była z Niemiec, z dość wysokim kosztem przesyłki. No i cena jednak wyższa... |
|
|
|
|
 |
jako

Dołączył 707 dni temu Posty: 373 Skąd: europa
|
Wysłany: 2010-02-08, 22:09
|
|
|
| to znacznie drozej niz na ebay.Przez ostatnie dni jest wysyp ofert i aukcje koncza sie w granicach 23-26 euro a jeszcze kilkanascie dni temu konczyly sie powyzej 30 euro. |
|
|
|
|
 |
Tom

|
Wysłany: 2010-02-08, 22:16
|
|
|
| jako napisał/a: | | to znacznie drozej niz na ebay.Przez ostatnie dni jest wysyp ofert i aukcje koncza sie w granicach 23-26 euro a jeszcze kilkanascie dni temu konczyly sie powyzej 30 euro. |
Wiem, bo również śledzę te notowania :) moim zdaniem teraz jest bardzo dobry moment, żeby kupować te monetę. Wątpię, żeby cena jeszcze niżej spadła - zwróć uwagę, że w każdej aukcji jest jednak sporo ofert. Zaś nakład jest na tyle mały, że przy takim tempie sprzedaży zapasy u dealerów szybko się wyczerpią.
A druga sprawa - czy faktycznie tak dużo drożej? Wysyłka tej monety (w firmowym etui) to z reguły koszt 5-7 euro. W kraju pewnie 6-7 zł. Do tego jeszcze koszt przelewu zagranicznego ... przy większej ilośći się oczywiście opłaci kupic na eBay (pod warunkiem upolowania u tego samego sprzedawcy), ale jak ktoś potrzebuje jedną... |
|
|
|
|
 |
|
jako

|
Wysłany: 2010-02-08, 22:31
|
|
|
co do atrakcyjnosci ceny to mam podobne zdanie ,tylko wlasnie dziwi mnie jednak spory spadek ceny przy tak niskim nakladzie i braku monety w KMS PP.Wydawalo sie ,ze cena rzedu 33-38 jest w porzadku a tu taki zjazd do 23 gdzie UNC monety z rolki z malina mrozka uzyskuja wieksza cene.Prawdopodobnie to tylko chwilowy wysyp i ceny znowu pojda troche w gore.Podobna systuacja byla niedawno z 2 z Braylem z Belgii gdzie cena spadla kilka tygodni temu do 12 za szt a obecnie jest w granicach 18 euro.
co do kosztow przesylki to mozna negocjowac czasem a za 6 -7 zlotych monete kupiona za wiecej nit 150 to bylbym ostrozny z wysylka ...
Przelewy w ramach UE w normalnych bankach powinny byc tak samo liczone jak przelewy krajowe ,jesli jest inaczej trzeba zmienic bank bo znaczy ,ze oszukuje klientow.Zalecenia unijne sa takie aby te przelewy byly tak samo rozliczane-najlepiej bezplatne w ramach prowadzenia konta. |
|
|
|
|
 |
Tom

|
Wysłany: 2010-02-08, 22:38
|
|
|
Braille się skończył w sklepie mennicy, może to mieć znaczenie. W Polsce na Allergo begijski Braille sprzedaje się znakomicie, ja cały czas miałem w tej samej cenie (90 zł) i często wystawione 15 sztuk schodziło w ciagu kilku dni. Tyle, że już misie kończy, a tak łatwo już nie dokupię |
|
|
|
|
 |
Tom

|
Wysłany: 2010-02-08, 22:41
|
|
|
| jako napisał/a: | Przelewy w ramach UE w normalnych bankach powinny byc tak samo liczone jak przelewy krajowe ,jesli jest inaczej trzeba zmienic bank bo znaczy ,ze oszukuje klientow.Zalecenia unijne sa takie aby te przelewy byly tak samo rozliczane-najlepiej bezplatne w ramach prowadzenia konta. |
W eurolandzie tak przeważnie jest, w Polsce niestety nie. Chociaż przelewy SEPA np. w Multibanku kosztuja już tylko 5 zł (ale z konta prowadzonego w euro). |
|
|
|
|
 |
jako

|
Wysłany: 2010-02-08, 22:53
|
|
|
| Tom napisał/a: |
W eurolandzie tak przeważnie jest, w Polsce niestety nie. Chociaż przelewy SEPA np. w Multibanku kosztuja już tylko 5 zł (ale z konta prowadzonego w euro). |
wlasnie a dodatkowo niektore banki kombinuja z kursami bo przeliczaja euro w/g wewnetrznego (nizszego) kursu a nie NBP.
W eurolandzie zazwyczaj taki przelew jak juz kosztuje to 15 do 40 centow wiec widac roznice.Oby w Polsce podobnie niskie oplaty byly norma. |
|
|
|
|
 |
Tom

|
Wysłany: 2010-02-08, 23:03
|
|
|
Banki nie mają obowiązku stosować kursu NBP, każdy z nich ma swoje kursy kupna i sprzedaży. Przewaznie są one złodziejskie, dlatego tak mam zrobić przelew za granicę, to najpierw wypłacam złotówki, potem lecę do zaprzyjaźnionego kantoru, a potem wpłacam euro na rachunek walutowy..
Natomiast z konta niemieckiego (Volksbank) przelewy po całej strefie euro robię zupełnie za darmo. |
|
|
|
|
 |
jako

|
Wysłany: 2010-02-08, 23:33
|
|
|
gdyby oplaty byly podobne jak w eurolandzie to pewnie wzrosloby zainteresowanie monetami na zach aukcjach i nie zmuszalo to klientow polskich bankow do uciazliwych operacji
Sam swego czasu musialem przeslac szybko euro i nawet poinformowalem sie o tym w banku i dostalem zapewnienie - nie ma oplat,transakcja bezplatna.Po przeslaniu 100 euro po 10 dniach !!! zaksiegowano zlotowki ...tylko okazalo sie ,ze z 100 euro w przeliczeniu po kursie NBP jest 92 euro -bank mial swoj wewnetrzny kurs zlodziejski to malo powiedziane.
Pewnie przyjecie euro tez zniweluje podobne praktyki i byc moze obnizy oplaty za operacje ...ale aby na pewno |
|
|
|
|
 |
adamu

Dołączył 889 dni temu Posty: 279
|
Wysłany: 2010-02-08, 23:42
|
|
|
| Nie śledzę notowań na ebay, ale jeśli za tę monetkę są ceny takie jak piszecie (nawet 23€) to jest to świetna cena, szczerze jestem zdziwiony. |
|
|
|
|
 |
Tom

|
Wysłany: 2010-02-08, 23:53
|
|
|
23 to raczej wyjątek, ale w okolicy 25 euro skończyło się w weekend sporo aukcji. Wydaje mi sie, że to chwilowy regres - i cena wkrótce wróci powyżej 30 euro, a potem ... |
|
|
|
|
 |
jako

|
Wysłany: 2010-02-08, 23:59
|
|
|
pewnie tak o ile nie ujrza swiatla jakies nowe zaskakujace wiesci .Poki co warto przygladac sie tej monecie.Sama w sobie + etui prezentuje sie znakomicie.A gdzie tu porownanie do masowej produkcji rodzimego NBP i wysokich cen za monety w dziesiatkach tysiecy nakladu |
|
|
|
|
 |
Tom

|
Wysłany: 2010-02-09, 00:17
|
|
|
| jako napisał/a: | | pewnie tak o ile nie ujrza swiatla jakies nowe zaskakujace wiesci /../: |
Czyżbys podejrzewał zwiększenie nakładu? Póki co, konsekwentnie podaje się 2500. Rok się juz skończył, więc raczej nie dotłuką |
|
|
|
|
 |
jako

|
Wysłany: 2010-02-09, 00:27
|
|
|
mam taka nadziej,ze nie dobija |
|
|
|
|
 |
Tom

|
Wysłany: 2010-02-10, 23:43
|
|
|
Na Allegro 'malinek' coraz więcej, ale ceny 'kup teraz' na poziomie niemieckim (189 i 199 zł). Ciekawe, na jakim poziomie skończy się licytacja |
|
_________________ Kto szuka, ten znajdzie :) Niezły wybór monet euro pod tym adresem:
http://www.allegro.pl/sho....php?uid=266783 |
|
|
|
 |
|
euromon

Dołączył 493 dni temu Posty: 47 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-02-14, 00:14
|
|
|
| Tom napisał/a: | dlatego tak mam zrobić przelew za granicę, to najpierw wypłacam złotówki, potem lecę do zaprzyjaźnionego kantoru, a potem wpłacam euro na rachunek walutowy..
|
ja znalazłem jeszcze korzystniejsze rozwiązanie, lepszy przelicznik
wg zasady: kto szuka ten znajdzie |
|
_________________ zapraszamy do sklepu
www.euromonety.pl/sklep |
|
|
|
 |
Tom

|
Wysłany: 2010-02-14, 00:47
|
|
|
| euromon napisał/a: | | ja znalazłem jeszcze korzystniejsze rozwiązanie, lepszy przelicznik |
Nie ma lepszego rozwiązania Kupując regularnie większe kwoty dostaję w znajomym kantorze optymalny kurs, różniący się maks. o 1-2 grosze od aktualnego notowania na "międzybanku" (Forex). |
|
_________________ Kto szuka, ten znajdzie :) Niezły wybór monet euro pod tym adresem:
|
|
|
 |
euromon

|
Wysłany: 2010-02-14, 09:36
|
|
|
| Tom napisał/a: | | 1-2 grosze od aktualnego notowania na "międzybanku" (Forex). |
a jednak... |
|
|
|
|
 |
Maczek

Pomógł: 4 razy Dołączył 892 dni temu Posty: 193 Skąd: Mazowsze
|
Wysłany: 2010-02-14, 10:18
|
|
|
| euromon napisał/a: |
a jednak... |
to nie trzymaj nas w napięciu i powiedz jak to robisz |
|
|
|
|
 |
euromon

|
Wysłany: 2010-02-14, 10:22
|
|
|
kolekcjonerów to raczej nie dotyczy bo:
- oferta tylko zarejestrowanych podmiotów gosp.
- jednorazowa transakcja musi być na min. 5 000 PLN
- obrót miesięczny min. 20 000 PLN
|
|
|
|
|
 |
Tom

|
Wysłany: 2010-02-14, 10:54
|
|
|
A wracając do meritum: na eBay.de Malinki znwou schodzą powyżej 30 euro - zgodnie z przewidywaniami |
|
|
|
|
 |
|
|