|
|
| Autor |
Wiadomość |
laki666
Dołączył 310 dni temu Posty: 20 Skąd: łódź
|
Wysłany: 2010-01-21, 18:16
|
|
|
witam
widze że jestesmy z jedego województwa euromon
może na privata podasz gg
pogadamy prywatnie jak mozna |
|
_________________ http://sat-mar.pl/ |
|
|
|
 |
monetownik

Wiek: 33 Dołączył 400 dni temu Posty: 214 Skąd: Dublin/Wrocław
|
Wysłany: 2010-01-21, 18:21
|
|
|
| euromon napisał/a: |
Może zatem należy spodziewać się wzrotu cen do poziomu cen watykańskich...?
|
hmmm - trzeba jednak schowac z 2 rolki gleboko do szafy (a nuz rzeczywiscie tak wywinduje do gory :)
a tak serio to w 80% nakladu w rekach inwestora nie wierze - to tylko pogloski z niemiec wspomagajace marketing monet i usprawiedliwiajace ciecia
prawda jest taka ze wiele osob sie napalilo i tlumy sie zjawily w Luksemburgu w dniu emisji sprzedajac wczesniej w przedsprzedazy monety - i nie byly to stateczne firmy dzialajace na rynku od lat ale wielu drobnych handlarzykow ktorzy chcieli sie "nachapac" - glownie mali sprzedawcy z Francji/Wloch/Niemiec/Polski (w tym kupa pseudofiremek - cos podobnego jak mamy u nas sytuacje z NBP) a ze skala wieksza bo ogolnoeuropejska i BCL przy okienku reglamentowal po 1-j rolce "na twarz" to zaczela sie panika
Tak wiec w calej sytuacji dobor wlasciwego dostawcy byl kluczem do sukcesu - zakupy u przygodnych sprzedawcow konczyly sie fiaskiem a u sprawdzonych wieloletnich dealerow z reguly realizacja zamowienia w calosci lub przynajmniej w czesci po ustalonych cenach |
|
|
|
|
 |
tyszcz
Dołączył 749 dni temu Posty: 138
|
Wysłany: 2010-01-21, 19:18
|
|
|
| Cytat: | | Tak wiec w calej sytuacji dobor wlasciwego dostawcy byl kluczem do sukcesu |
Ja dobrze wybrałem :)
Też zbytnio nie wierze w te pogłoski że inwestor kupił 80% a jeśli była by to prawda cena skoczyła by jeszcze bardziej do góry.[/quote] |
|
|
|
|
 |
Tom0000
Dołączył 427 dni temu Posty: 408
|
Wysłany: 2010-01-21, 20:30
|
|
|
A jesli ktos nie zabezpieczyl duzej czesci nakladu to niby jak wytlumaczycie znikniecie monet z rynku ?
Taka Slowacja z 1 miliona polowa poszla w obied a polowa zostala aby kazdy mogl sobie kupic ile chce . Taki Luksemburg, prawie nic nie puscil w obieg czyli na zakupy ile kto chce poszlo prawie tyle samo co Slowacji.
Wiec albo jeden z pierwszych kupujacych chcial cos kolo 400000 albo sam emitent na razie sprzedaje tylko ulamek calego nakladu.
Kazdy moze wierzyc w wersje , ktora mu bardziej odpowiada. |
|
_________________ Moneta to cos , co jest w stanie spelniac role obiegowego srodka platniczego w sposob efektywny. |
|
|
|
 |
Robo
Dołączył 559 dni temu Posty: 221
|
Wysłany: 2010-01-21, 20:38
|
|
|
brakuje solidarności... jeśli naprawdę jeden inwestor by zgarnął 80% nakładu, wtedy cała Europa solidarnie nie kupuje ani jednej sztuki monety... wtedy te blaszaki są warte u kolekcjonera 2 x 4,03zł , więc wyprzedaje je po 11zł, aby nie zamrażać obrotów firmy, i wtedy wszyscy nagle kupują u niego zanim podniesie cenę |
|
|
|
|
 |
Martin_Tychy

Dołączył 461 dni temu Posty: 210 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 2010-01-21, 22:33
|
|
|
| Tom0000 napisał/a: | A jesli ktos nie zabezpieczyl duzej czesci nakladu to niby jak wytlumaczycie znikniecie monet z rynku ?
Taka Slowacja z 1 miliona polowa poszla w obied a polowa zostala aby kazdy mogl sobie kupic ile chce . Taki Luksemburg, prawie nic nie puscil w obieg czyli na zakupy ile kto chce poszlo prawie tyle samo co Slowacji.
Wiec albo jeden z pierwszych kupujacych chcial cos kolo 400000 albo sam emitent na razie sprzedaje tylko ulamek calego nakladu.
Kazdy moze wierzyc w wersje , ktora mu bardziej odpowiada. |
Tylko nie zapomnij o inwestorach, magazynach sklepów i spekulacji. |
|
_________________ Katalog monet obiegowych euro
"Kolekcjonerzy to ludzie szczęśliwi"
J. W. Goethe |
|
|
|
 |
laki666
|
Wysłany: 2010-01-21, 23:30
|
|
|
witam
czy ktos zrobił dziś zakup w sklepie bcl |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2010-01-21, 23:51
|
|
|
| laki666 napisał/a: | witam
czy ktos zrobił dziś zakup w sklepie bcl |
To co próbowałeś opisać w poprzednim usuniętym poście może świadczyć o tym, że udało Ci się kupić i obciązyli Twój rachunek, choć nie dostałeś ze sklepu potwierdzenia mailem. |
|
|
|
| Poziom: 27 HP |
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|
|
|
|
 |
laki666
|
Wysłany: 2010-01-22, 00:47
|
|
|
zgadza sie
a powinienem dostac potwierdzenie
bo saldo mam takie same na koncie ale środki zmniejszone o kwote |
|
|
|
|
 |
empee
Dołączył 239 dni temu Posty: 23
|
Wysłany: 2010-01-22, 15:01
|
|
|
Euromon - dzięki za wypowiedź, mam nadzieje ze dobrze sie to wszystko skończy dla Ciebie i dla Twoich klientów:)
) |
|
|
|
|
 |
euromon

Dołączył 533 dni temu Posty: 50 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-01-23, 00:03
|
|
|
| monetownik napisał/a: | Mi już dla przykładu zwróciła kasę za pojedynczą rolkę osoba z Francji za co dostała negatywa na ebayu za nie wywiązanie się z transakcji
|
to właśnie takie prostackie zachowanie. Transakcja nie wypaliła, to zrównać drugą stronę z błotem, popsuć opinię i negatywa wystawić. Najłatwiej, ale po co...? Co kupującemu to daje, skoro nastąpił zwrot pieniędzy...? Jakieś wyładowanie emocjonalne...? Jeden negatyw przecież i tak nie zaważy na tym że inny kupujący nie kupi od tego sprzedającego monety.
A przecież każdą sprawę można rozwiązać polubownie, dojść do konsensusu, ustępstw z dwóch stron, trzeba tylko rozmawiać, proponować, negocjować a niekiedy być upierdliwym i natarczywym - ot takie tajniki skutecznego handlu.
A przecież kasę dostałeś z powrotem, francuska strona poniekąd zachowała się poprawnie. Może i kolekcjoner poczułby się sfrustrowany w takiej sytuacji ale handlarz, który doskonale znał sytuację rynkową...?
Nie lubię właśnie takich zachowań, dlatego zawsze staram się dojść do porozumienia z niezadowolonym klientem, a na szczęście niewielu takich :) |
|
_________________ zapraszamy do sklepu
www.euromonety.pl/sklep |
|
|
|
 |
monetownik

|
Wysłany: 2010-01-23, 01:26
|
|
|
| euromon napisał/a: | | monetownik napisał/a: | Mi już dla przykładu zwróciła kasę za pojedynczą rolkę osoba z Francji za co dostała negatywa na ebayu za nie wywiązanie się z transakcji
|
to właśnie takie prostackie zachowanie. Transakcja nie wypaliła, to zrównać drugą stronę z błotem, popsuć opinię i negatywa wystawić. Najłatwiej, ale po co...? Co kupującemu to daje, skoro nastąpił zwrot pieniędzy...? Jakieś wyładowanie emocjonalne...? Jeden negatyw przecież i tak nie zaważy na tym że inny kupujący nie kupi od tego sprzedającego monety.
A przecież każdą sprawę można rozwiązać polubownie, dojść do konsensusu, ustępstw z dwóch stron, trzeba tylko rozmawiać, proponować, negocjować a niekiedy być upierdliwym i natarczywym - ot takie tajniki skutecznego handlu.
A przecież kasę dostałeś z powrotem, francuska strona poniekąd zachowała się poprawnie. Może i kolekcjoner poczułby się sfrustrowany w takiej sytuacji ale handlarz, który doskonale znał sytuację rynkową...?
Nie lubię właśnie takich zachowań, dlatego zawsze staram się dojść do porozumienia z niezadowolonym klientem, a na szczęście niewielu takich :) |
nie znasz kontekstu to nie oceniaj...
ten francuz zasłużył na nega bo dokładnie wiem ile rolek dostał i komu je sprzedał i za ile - zresztą dostał negi też od innych klientów zarówno instytucjonalnych jak i prywatnych. I nie był skłonny do porozumienia - wolał sprzedac po 250 E rolki komus innemu niz wywiazac sie choc połowicznie |
|
|
|
|
 |
|
jako

Dołączył 747 dni temu Posty: 378 Skąd: europa
|
Wysłany: 2010-01-23, 01:35
|
|
|
Niektorym puszczaja nerwy ,innym pieniadze calkowicie zaslaniaja horyzont.
Nagonka jakas taka sztuczna ...na ebay jest obecnie ponad 400 aukcji monety a w KT mozna ja bez problemu ponizej 10 euro dostac a z licytacji 8-9 euro.BCL nie wysprzedal jeszcze wszystkiego i czesc mniejszcych sprzedawcow nie otrzymala swoich zamowionych rolek.Powoli robi sie tak jak w Polsce ,gdzie kupuje sie monety workami,pudlami na tysiace...
Ciekawe ile udzialy maja w podobnym procederze "firmy" z Polski.Za jakis czas kazdy bedzie mial po 3- 4 rolki tego "rarytasu" tylko jaki to bedzie rarytas wtedy ??? |
|
|
|
|
 |
bebes

Pomogła: 4 razy Dołączyła 944 dni temu Posty: 3806 Skąd: Dziki Zachód
|
Wysłany: 2010-01-23, 02:03
|
|
|
Nie ma co toczyć beczek z piwem, toż nie pianę mamy pić.
Ze swej strony życzę doboru rzetelnych dostawców przy prowadzeniu przedsprzedaży. Powodzenia. |
|
_________________ Pozdrawiam_bebeś
"Jak było, tak było, przecież jakoś było, jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było." J.Hasek. |
|
|
| Poziom: 46 HP |
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
euromon

|
Wysłany: 2010-01-23, 09:13
|
|
|
| monetownik napisał/a: |
ten francuz zasłużył na nega bo dokładnie wiem ile rolek dostał i komu je sprzedał i za ile - |
a skąd masz takie dane...?
Ja nie śledzę dostawców i nie patrzę im na ręce. Szkoda mi mojego cennego czasu i nerwów :) |
|
|
|
|
 |
Otz
Dołączył 304 dni temu Posty: 12
|
Wysłany: 2010-01-23, 14:56
|
|
|
| Jak można sprzedawć skórę na niedźwiedziu jak sie jeszcze go nie upolowało. (...) _bebeś. |
|
| Ostatnio zmieniony przez bebes 2010-01-23, 18:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
euromon

|
Wysłany: 2010-01-23, 15:15
|
|
|
na tym polega przedsprzedaż - bardzo popularne narzędzie w numizmatyce |
|
|
|
|
 |
Martin_Tychy

Dołączył 461 dni temu Posty: 210 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 2010-01-23, 17:11
|
|
|
| euromon napisał/a: | na tym polega przedsprzedaż - bardzo popularne narzędzie w numizmatyce |
Tak na tym polega, ale z umów trzeba się wywiązywać nie tylko wtedy gdy się zarabia ale też wtedy gdy się traci.
(...) _bebeś. |
|
_________________ Katalog monet obiegowych euro
"Kolekcjonerzy to ludzie szczęśliwi"
J. W. Goethe |
| Ostatnio zmieniony przez bebes 2010-01-23, 18:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bebes

Pomogła: 4 razy Dołączyła 944 dni temu Posty: 3806 Skąd: Dziki Zachód
|
Wysłany: 2010-01-23, 17:27
|
|
|
bebeś |
|
_________________ Pozdrawiam_bebeś
"Jak było, tak było, przecież jakoś było, jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było." J.Hasek. |
|
|
| Poziom: 46 HP |
 |
 |
 |
 |
40% |
2991/7478 |
|
|
|
|
 |
uwodziciel
Dołączył 307 dni temu Posty: 6
|
Wysłany: 2010-01-23, 18:32
|
|
|
| mnie tylko zastanawia dlaczego firmy któe nie dostały jescze swoich monet i nie są pewne ile dostana dalej organizują przedsprzedaże.... |
|
|
|
|
 |
Tom0000
|
Wysłany: 2010-01-24, 09:40
|
|
|
Jesli ktos to organizuje , to jest pewny ile dostanie.
A dlaczego organizuje ? Bo dzieki temu znajdzie wiecej klientow. |
|
_________________ Moneta to cos , co jest w stanie spelniac role obiegowego srodka platniczego w sposob efektywny. |
|
|
|
 |
uwodziciel
|
Wysłany: 2010-01-24, 11:00
|
|
|
| ale niektóre firmy twierdza ze moga sie nie wywiazac z umow z klientami, bo nie sa pewne ile dostana rolek... a mimio wszystko dalej prowadza przedspzredaże.... |
|
|
|
|
 |
unknown
Administrator

|
Wysłany: 2010-01-24, 12:21
|
|
|
...i deszcz czasem pada.
Jeśli to komuś przeszkadza proponuję nie brać udziału w przedsprzedażach. |
|
|
|
| Poziom: 27 HP |
 |
 |
 |
 |
9% |
161/1795 |
|
|
|
|
 |
uwodziciel
|
Wysłany: 2010-01-24, 14:38
|
|
|
| a czy ja powiedzialem ze mi to przeszkadza? jak czytam ze firma x czy firma y nie wie ile dostanie monet, i ze byc moze nie wywiąże sie z zamówien dla klientów ktorzy kupowali monety znacznie taniej niz obecnie to dlaczego nadal je sprzedaje? |
|
|
|
|
 |
|
julk1
Dołączył 551 dni temu Posty: 91
|
Wysłany: 2010-01-25, 09:43
|
|
|
Sklep bcl już działa poprawnie. Można skladać zamówienia, ale niestety nie na nowości z 2010 r. |
|
|
|
|
 |
Hyath

Dołączył 944 dni temu Posty: 53 Skąd: Andrychów
|
Wysłany: 2010-01-26, 08:15
|
|
|
| euromon napisał/a: | empee napisał/a:
moze Euromon się wypowie;)
to i pora na euromona :]
pierwszy raz przeczytałem właśnie wasze wypowiedzi - ot tak z braku czasu. Cały czas bazowałem na informacjach handlarzy - oni są zawsze na bieżąco.
W przedsprzedaży robiliśmy monety od 13PLN z groszami. Hyath więc mydli oczy pisząc , że sprzedawali najtaniej tj. po 16 PLN., tak swoją drogą to chyba my mieliśmy najtaniej ale nie będę się upierał bo mam mało czasu na śledzenie poczynań konkurentów. Tak więc wracając do tematu - wtedy rolki miałem zarezerwowane w świetnej 58 EUR cenie - ach, cóż to było za marzenie, potem 63 EUR, 75 EUR, 90 EUR, 110 EUR itd. Nie byłoby w tym może i nic dziwnego gdyby nie fakt, że wyższe ceny zastępowały te wcześniejsze - niższe. Czyli niższe były nieaktualne, nierealne. Dostawcy zaczęli wycofywać się z obietnic, rezerwacji podnosząc cenę bądź zwracając pieniądze wcześniej zapłacone. Do tego te limity po kilka rolek na jednego odbiorcę, doliczając koszta wysyłki zagranicznej - zaczęło wszystko wychodzić coraz drożej generując coraz większe straty.
Co zrobi EUROMON z tymi co kupili monety w przedsprzedaży przekonamy sie prawdopodobnie za ok. 7-10 dni. Póki nie będę miał monet w ręku nie podejmę żadnych działań. A to dlatego że każdy obiecywał, gwarantował a potem się wycofywał.
Prawdopodobnie jednak dostarczymy monety wszystkim tym, którzy nabyli je w przedsprzedaży - nawet tym co kupili je za 13 PLN z groszami / szt. EUROMON dba o wszystkich klientów i traktuje każdego poważnie :) Nie wykluczone, że poniesiemy przy tym stratę ale...
Handel to czasem duże ryzyko, ale jak wiadomo - małe ryzyko = mały zysk, duże ryzyko = nie zawsze duży zysk. Albo z innej beczki - nie ma ryzyka = nie ma zabawy.
Tak więc sam zazdroszczę tym, którzy rezerwowali monety w tak świetnej cenie. Nam handlarzom rezerwacje pokasowano. Możliwe jednak, że zrobimy cięcia ilościowe - wszystko zależy ile ostatecznie rolek do nas dotrze.
Jednak wszystkie decyzje zapadną dopiero w dniu, kiedy będę miał monety w ręku. Jedno jest pewne - nie wyrobimy się w czasie pod względem dostawy - tj. do 14 dni po emisji - jednak mimo wszystko warto dłużej nieco poczekać by dostać monetę w wymarzonej cenie. |
Witam,
Faktycznie - serdecznie przepraszam.
Kolega Łukasz sprzedawał taniej na Allegro po 13 zł - nie brałem tego pod uwagę gdyż interesował mnie główny kanał dystrybucji jakim jest sprzedaż on-line.
W ramach przeprosin Hyath deklaruje iż - jeśli na skutek złamanych umów ma Pan obecnie problem z dostawą chętnie p o ż y c z y m y coincard & rolki bankowe w ilości która jest potrzebna aby zadowolić Pańskich Klientów. Polacy nie powinni stracić zaufania do polskich firm i do przyszłości jaką jest EURO.
Monety są na stanie firmy.
Pańska postawa jest godna naśladowania. Cieszy mnie że tak młody człowiek wybrał właściwą drogę - tak stracić to czasami lepiej niż "zyskać".
Przerabialiśmy.
Z poważaniem,
Michał Jura |
|
_________________ " Biznes to coś więcej niż pieniądze. Hyath to coś więcej niż monety ... " |
|
|
|
 |
monetownik

|
Wysłany: 2010-01-26, 12:05
|
|
|
Niektorzy sie niezle rozpedzaja na ebayu w polowaniu na "herb"
juz bylo pare aukcji na ktorych kupujacy raczej nie zauwazyli ze licytuja rolki obiegowe zamiast okolicznosciowych
Przyklad za 134 euro (sprzedajacy lojalnie uprzedzal i w odpowiedziach w 2-ch jezykach i w opisie ze jest to obiegowka)
http://cgi.ebay.de/Luxemb...=item414c5b6231
Nauka jezykow kosztuje .... |
|
|
|
|
 |
Tom0000
|
Wysłany: 2010-01-26, 14:56
|
|
|
| Z drugiej strony czemu ta obiegowka opisana jest jako rzadkosc ? Przeciez w tym roku bedzie jej kilka milionow. |
|
|
|
|
 |
narcyz

|
Wysłany: 2010-01-26, 19:20
|
|
|
| Na ebay ostatnio trzeba zapłacić około 30zł za sztukę. Myślę że jak u nas minie ta panika z tą monetą to i na allegro będzie można w podobnej cenie kupić |
|
|
|
|
 |
euromon

|
Wysłany: 2010-01-29, 23:44
|
|
|
EUROMON informuje:
Wszyscy kolekcjonerzy, którzy kupili u nas monety Luks 2010 dostaną je po zamówionej wówczas cenie. Czyli od 13 PLN. - Szczęściarze :)
Swoją drogą niezła inwestycja się w PL też zaczęła, przez dwa dni sprzedałem kilkadziesiąt rolek wspomnianej monety. |
|
|
|
|
 |
|
|