|
|
| Autor |
Wiadomość |
madzlis

Dołączył 371 dni temu Posty: 67
|
Wysłany: 2009-12-28, 09:57 Zestawy- prośba o radę
|
|
|
Hej,
życzę wszystkim użytkownikom forum Szęśliwego Nowego Roku!
Mam prośbę - biorę się teraz za zbieranie zestawów z monetkami, które nie poszły w obieg, a są dostępne tylko dla kolekcjonerów.
Co sądzicie o zestawach Słowenia 2008 i Słowenia 2009? Mam możliwośc kupienia w dość okazyjnej cenie, ale nie jestem na bieżąco - czy są to niepowtarzalne zestawy,czy były jakieś "dobicia" monet puszczone w obieg?
Z góry dziękuję.
Mam tez propozycję do admina - może warto zrobić oddzielną kategorię "Zestawy"? |
|
|
|
|
 |
Tom0000
Dołączył 427 dni temu Posty: 408
|
Wysłany: 2009-12-28, 10:21
|
|
|
Biorac pod uwage co sie dzieje z zestawem Monaco 2009 , mozna miec pewnosc ze takie zestawy to dobra inwestycja.
Co to znaczy dobra cena ? Slovenia 2008 byla sprzedawana przez mennice za 20e. Mi udalo sie dostac ten zestaw za 20e z przesylka. Mysle , ze to jest wlasnie dobra cena, ale kto wie ...
Proponuje sie przyjrzec blizej zestawom holenderskim. Wydawane w rolce w ilosci niewiele wiekszej od folderowych francuskich czy slovenskich. Natomiast cenowo duzo tansze.
Zwroc tez uwage na Belgie 2008. Caly KMS tylko w folderze! a wizerunek unikalny i niepowtarzalny. Jesli cos bedzie dobra inwestycja to wlasnie ten rocznik.
Dzial Euro obiegowe jest najlepszym miejscem na ten temat.
Sa ludzie ktorzy zbieraja tylko KMSy rocznikow wydanych w rolkach pomijajac wydania folderowe. Sa tacy co zbieraja wszystko. Sa tez tacy co zbieraja tylko te KMSy , ktorych wizerunek zminil sie (awers, albo znaki mennicze).
W twoim przykladzie akurat Slovenia 2008 jest ciekawa, bo wydana przez inna mennice niz 2007 , 2009 i 2010. Wizerunkowo te 3 sa identyczne, wiec do zbioru wystarczy 2007. A 2008 jest tylko w folderze o ograniczonej ilosci.
Polecam przyjrzec sie tabeli w watku:
http://www.eurokolekcja.e...-euro-vt936.htm
i na jego podstawie okreslic unikalnosc poszczegolnych zestawow. |
|
|
|
|
 |
madzlis

Dołączył 371 dni temu Posty: 67
|
Wysłany: 2009-12-28, 10:40
|
|
|
Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
Słowenia 2008 i Słowenia 2009 jak się orientuje ma w zestawach też niepowtarzalne monety nie puszczone w obieg, dlatego tym się zainteresowałem na start.
Cena wyższa niż 20 euro, ale nastawiam się na długotrwałe kolekcjonowanie, chcę zpobaczyć, jak ceny euro będą się kształowały po wejściu Polski do strefy euro, a może jeszcze dłużej.
Belgia - oczywiście to najlepsza inwestycja. Praktycznie co rok to monety nie występujące w obiegu, zaś tylko w zestawach. Jak coś taniego upoluję, to na pewno będę brał, na razie się nastawiam na zestaw 2010.
Co do Holandii - to które roczniki polecasz?
Mam trochę zestawów Finlandii- bo mpoim zdaniem wydają najładniejsze i udało mi się je wylicytować po 35 zł:) (2009, 2008) |
|
|
|
|
 |
Tom0000
Dołączył 427 dni temu Posty: 408
|
Wysłany: 2009-12-28, 10:51
|
|
|
Popatrz na naklady na stronie :
http://www.euro-auflagen.de/index.php?lang=en
Netherlands 2008 jest KMSem najrzadszym z tego kraju. Rzadkosc KMSa najzgrabniej oceniac po ilosci wydanych najwartosciowszych monet , czyli 2jek.
2006 : w rolkach 100000 , w folderach 71000
2007 : w rolkach 100000 , w folderach 66000
2008 : w rolkach 100000 , w folderach 63000
a ceny KMSow niefolderowych (nie BU ) niewiele wyzsze (jeszcze) od KMSow innych krajow wydanych w milionowych nakladach.
Jest szansa ze podobnie beda sie ksztaltowaly naklady Watykanskie 2010 (moze nawet bedzie ich wiecej). Niestety nie ma raczej szans na podobne ceny.
Monety holenderskie kupuja Holendrzy i zbieracze KMSow. Watykanskie turysci , wierni i zbieracze ... |
|
|
|
|
 |
|
|